Hatay yöresine özgü bir zeytin cinsi...

Saurani,
Savrani Zeytini.
Halhalı, 
Karamani, 
Sarı Haşebi
Hatay yöresine özgü zeytin cinsleridir.
Saurani (Savrani) Zeytini, Hatay yöresinde Altınözü civarında yetişir. 

Siyah ve yeşil sofralık olarak da değerlendirilir. Orta kuvvette gelişir. Meyveleri küçüktürYağ bakımından zengindir ve yağlık olarak değerlendirilir. Bu tür zeytinler, verimli olup soğuğa duyarlıdır. Üretimi aşı ile yapılır. Bu zeytinden yaklaşık toplam ağaç varlığımızın %0,6’ sını oluşturmaktadır. 

Anadolu'da olduğu gibi Hatay yöresinde de ilk defa tarım devrimi ile beraber zeytin ağacının ıslah edildiği ve zeytin yetiştiriciliğine başlanmıştır.  Saurani zeytini de ülkemizdeki onlarca çeşitten bir tanesidir. Genelde pek bilinmeyen bir türdür. Saurani’nin anavatanı çoğunlukla dağlık bir bölge olan Hatay Altınözü'dür. Çoğaltılması çok kolay değildir.  Verimliliği de çok yüksek değildir. Yüksek periodisite gösterir. Saurani zeytinyağının lezzeti ve aroması çok farklıdır. 

Zeytin aslında çok acı bir meyvedir. Ama bu acılığını veren maddeler,  polifenoller suyu çok sevdiğinden suyla temas edince zeytin meyvesini ya da zeytin yağını bırakıp, hemen suya geçer.  Polifenoller aslında antioksidan maddelerdir. Ancak zeytinde  acılığa neden olur.

Hatay yöresinde, saurani çeşidinden başka Halhalı, Karamani, Sarı Haşebi tipi yerel çeşitleri çoğaltılmaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ