Paraguay’da yetişen ve “şekerotu, tatlıot” gibi adlar da verilen bir bitki...

Stevya,

(Stevia rebaudiana),
Şekerotu, 
Tatlıot,
Paraguay’da yetişen ve “şekerotu, tatlıot” gibi adlar da verilen bir bitki. 
Şeker Otu Bitkisi Paraguay menşeli Stevia isimli bir bitkidir. 

1887 yılında Güney Amerikalı bilim adamı Antonia Bertoni tarafından keşfedildi. Stevia bitkisinin Anavatanı Güney Afrika'dır. Stevia bitkisi, Paraguay ve Brezilya başta olmak üzere Kolombiya, Meksika, Peru, Japonya ve Güney Kore’de yetişir. Chrysanthemum familyasına ait küçük vahşi bir çalı türünün yapraklarından elde ediliyor. Tropikal iklimlerde yetişen bu bitkinin yaprakları kurutulduktan sonra ekstresi çıkarılarak yapraklarındaki glikozit maddesi elde ediliyor.

Stevia bitki bazlı, sıfır kalorili bir tatlandırıcıdır. Sıfır kalorili olması ve tatlı tadı nedeniyle oldukça sevilen bir alternatiftir. Birçok insan, laboratuvarda yapmak yerine bir bitkiden çıkarıldığı için sukraloz ve aspartam gibi yapay tatlandırıcılara tercih ediyor. Stevia bitki bazlı, sıfır kalorili bir tatlandırıcıdır. Tatlı tadı, normal şekere göre 250-300 kat daha tatlı olan steviol glikozit moleküllerinden gelir. 

Stevia faydaları, stevia kalp sağlığı için iyidir. Düşük kan şekeri ve kolesterolüne neden olur. Stevia zararları, rafine bir üründür ve bağırsak bakterilerinin düzensizliğine neden olur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ