Orta Avrupa'da Baltık Denizi ile komşu bir ülke ...

Polonya,
Lehçe, Polska.
Polonya Cumhuriyeti - Rzeczpospolita Polska,
Orta Avrupa'da bulunan bir ülke.
Komşuları, kuzeyde Baltık Denizi, batıda Almanya, güneybatıda Çek Cumhuriyeti,  güneyde Slovakya, kuzeydoğuda Rusya ve Litvanya, doğuda Beyaz Rusya, güneydoğuda Ukrayna'dır. MS. 966 yılında Piast Hükümdarı I. Mieszko Hristiyanlığı kabul etti ve Polonya devletinin temelini attı.

Yüzölçümü: 312.679 km²
Nüfus;  38 milyon (2019)
11 Kasım 1918 tarihinde Cumhuriyet ilan edilmiş. Polonya Meclisine Sejm adı verilir. 

Ulusal rengi kırmızı ve beyaz olan Polonya'nın simgesi Beyaz Kartal'dır. Polonya, 
1999 yılında 16 idari bölgeye ayrılmıştır.  Bunlar; Wroclaw, Bydgoszcz/Torun, Lodz, Lublin, Gorzow Wielkopolski/Zielona Gora, Krakow, Varşova, Opole, Rzeszow, Bialystok, Gdansk, Katowice, Kielce, Olsztyn, Poznan ve Szczecin' dir.

Polonya'da sanayi bölgelerine ve limanlara ulaşan demiryolları özellikle yük taşımacılığında önemlidir. Varşova, karayolu ağının merkezidir. Oder Irmağı'ndan suyolu taşımacılığı yapılır. Başlıca limanları Szczecin, Swinoujscie, Gdynia ve Gdansk'tır. Uluslararası hava seferleri Varşova Havalimanı'ndan yapılır.
Polonya 2004 yılında Avrupa Birliği'ne (AB) üye olmuştur. 

Polonya Avrupa'nın en dindar ülkesi olup çoğunluk Katolik'tir. Varşova Başpiskoposu, aynı zamanda Polonya Başpiskoposu'dur. 1981 yılından beri bu görevi Kardinal Jozef Glemp üstlenmektedir. Dini başkent Gniezno'dur ve bu kentin piskoposu doğrudan, başpiskopos unvanı alır. 1978 yılının Ekim ayında, Krakow Piskoposu kardinal Karol Wojtyła (Karol Voytıua), II. Jean Paul (ikinci Jan Pol) adı ile Papa seçilmiştir. II. Jean Paul 2005 yılında yaşlılık nedeniyle ölmüştür.

Polonya'nın en ünlü sanatçısı, XIV. yüzyılda yaşamış besteci ve piyanist Fredric Chopin'dir.
Polonya'daki dünyaca tanınmış sinema yönetmenleri ise Roman Polanski ve Krzysztof Kieslowski'dir.

Önemli Şehirleri;
Varşova (Başkent),
Krakow, Katowice,
Lodz, Lublin,
Wrocław,
Poznan,
Gdansk,1
Szczecin,
Bydgoszcz,

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ