Güney Amerika ülkelerinde Paraguay'a özgü bir çay...

Terere,
(Ilex paraguariensis)
Kaay,
Yerba Mate, Mate,
Yaygın olarak Mate diye olarak adlandırılır. 
Houx Mate, Ilex Mate, Erva Mate,
Paraguay Çayı (Paraguay Tea), Paraguay Herb,
Brazil Tea,
Gon gouha,
South American Holly.
Güney Amerika ülkelerinde Paraguay'a özgü bir çay olan Terere, Arjantin, Şili ve Uruguay' ın aksine soğuk içilen bir çaydır. 
Paraguay' ın milli içkisidir. Başka bitkilerle karıştırılarak içilebilen Terere Paraguay' ın Mate çayı ile birlikte en önemli içeceklerinden biridir. İkisi arasındaki fark ise birinin sıcak diğerinin ise soğuk tüketilmesi.

Güney Amerika’ da yetişen bu değerli küçük ağaç sağlık sektöründe çok popüler bir bitki olarak kullanılıyor. Ağacın adı Yerba Mate' dir. Özünde teobromin ve kafein gibi uyarıcı maddelere sahiptir. Bu uyarıcı özelliği ile insanlar bu bitkiyi zayıflamak, yorgunluklarını gidermek için siyah ve yeşil çaya oranla alternatif olarak gösterilen bir çaydır. Yaprakları uyarıcı etkiye sahiptir. İçeriğinde amino asit, vitamin ve antioksidanlar ile vücudun bağışıklık sisteminin daha iyi çalışması ve bağışıklık sisteminin güçlü olması için kullanılmaktadır.

Paraguay' lılar bu çayın şifalı olduğuna inanıyorlar. Bu çayı içmek için termos ve Guampa dedikleri bipetli özel bardağa ihtiyaç vardır. Terere, yerba denilen bir bitkinin yapraklarından ve köklerinden elde ediliyor. Daha sonra buz gibi suyun içine bir tutam atılıp karıştırılıp bipetle tüketiliyor. 

Terere, yapraklar çay gibi bir içecektir. Uyarıcı, yeşil renkli, kafein ve tanen içerir. Normal çaydan daha az buruktur. Avrupalılar tarafından Yerlilerin Yeşil altını olarak adlandırılır. Paraguay çayının doğal yetişme ortamı Yağmur Ormanlarıdır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ