Irak'ın 2006 yılında asılarak idam edilen beşinci cumhurbaşkanı ...

Saddam,

Saddam Hüseyin,
Saddam Hüseyin Abdülmecid el-Tikriti,
(D. 28 Nisan 1937, Tikrit - Öö. 30 Aralık 2006, Bağdat), 
Irak'ın beşinci cumhurbaşkanı.
28 Nisan 1937 tarihinde, Irak'ın Tikrit kentine 13 km.  uzaklıkta bulunan El Avja köyünde, El Hatap aşiretine mensup fakir bir ailenin bebeği olarak dünyaya geldi. 

Babası, henüz Saddam Hüseyin dünyaya gelmeden vefat etti. Annesi ona Arapça'da karşı koyan, anlamına gelen Saddam adını verdi. Saddam, Arap milliyetçiliği ile Arap sosyalizminin bir karışımı olan Baasçılığı benimsemiş. Baas Partisi 1968 darbesi ile  iktidara gelmiş. Saddam Hüseyin 1979 yılında resmen Irak'ın devlet başkanı olmadan önce Cumhurbaşkanı Ahmed Hasan el Bekir'in yardımcısı olarak görev yapıyordu. 1970 yılında petrol ve diğer endüstrileri millileştirdi. Petrol gelirleriyle Irak hızlı bir ekonomik büyüme yaşarken Saddam Hüseyin devlet mekanizmaları    üzerinde otoritesini giderek sağlamlaştırdı. Bu dönemde Irak Sünni Arapları ülke yönetiminde pek çok kilit kademeye getirildi.

Saddam Hüseyin, İran-Irak ve Körfez savaşlarından sonra iktidarını korumayı başardı. İsrail'e karşı olan tutumuyla özellikle Arap dünyasında belirli bir saygınlık kazanmış olmakla birlikte, özellikle Batı dünyasında genel olarak zalim bir diktatör olarak tanımlandı.

2003 yılında Amerika Birleşik Devletleri başkanı George W. Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair, Irak'ın kitle imha silahlarına sahip olduğunu ve Saddam'ın El-Kaide ile ilişkileri olduğunu iddia ederek ABD ve Birleşik Krallık öncülüğündeki koalisyon güçleri Irak'ı işgal ederek özgürlük getirdiler.

Harekatın başlamasından üç hafta sonra, 9 Nisan 2003 tarihinde başkent Bağdat'ın koalisyon güçlerinin eline geçmesiyle Saddam Hüseyin iktidarı sona erdi. Baas Partisi yasaklandı. Saddam Hüseyin yargılandı. 5 Kasım 2006 yılında idam cezasınaçarptırıldı. 
30 Aralık 2006 yılında asılarak idam edildi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ