Dünyadanın ikinci en büyük gölü ...

Superior,

Superior Gölü.
Superior Gölü, kapladığı alana göre dünyanın en büyük tatlı su gölü, hacmiyle 3. en büyük göl ve dünya genelinde her alanda 2. en büyük göldür. Kuzey Amerika’ daki Büyük Göller arasında da en büyük göldür. Toplam yüzey alanı 82.103 km²’dir. Superior Gölü yaklaşık 563 km uzunluğunda, 257 km genişliğinde ve maksimum 406 m derinliğe ulaşmaktadır.

Göller;
Tektonik, volkanik ve hatta buzul faaliyetleri sonucunda oluşabilir. Dünyanın büyük göllerinin çoğunun Kuzey Amerika’da olması tesadüf değildir. Bunun nedeni, uzak geçmişte, bölgenin buzullarla kaplı olması ve bu buzulların sürekli hareket ettiği için eriyen buz suyunun çökelmesi sonucu oluşmasıdır. Dünyanın en büyük 10 gölü şunlardır;
  1. Hazar Gölü; Hazar Denizi hem denizler hem göller için ortak özelliklere sahiptir ve tatlısu gölü olmasa da dünyanın en büyük gölü olarak listelenmiştir. Gölün en derin kısmı 1.025 m ve 211 m ortalama derinliktedir. Hazar Denizi’nde bir Okyanus Havzası vardır. Volga, Ural, Terek ve Kura Nehirleri Hazar Denizi’ni besleyen önemli bir kaynaklardır.
  2. Superior Gölü; Kapladığı alana göre dünyanın en büyük tatlısu gölü, hacmiyle 3. en büyük göl ve dünya genelinde her alanda 2. en büyük göldür. Kuzey Amerika’ daki Büyük Göller arasında da en büyük göldür. Toplam yüzey alanı 82.103 km²’ dir. Superior Gölü maksimum 406 m derinliğindedir. Superior Gölü’nden su dışarı doğru Huron Gölü’ne akar.
  3. Victoria Gölü; Büyük Afrika Göllerinden biridir. Kagera Nehri ile beslenir. Göl havzası Afrika’ nın geniş bir bölümünü kaplamakta ve sığdır. Ortalama derinliği 40 m'dir. Kenya, Uganda ve Tanzanya ile sınırlanmış olup bünyesinde 84 ada vardır.
  4. Huron Gölü; Kuzey Amerika’nın Büyük Göller’inden biridir. Huron Gölü, kapladığı 59.600 km² alanla dünyanın 3. en büyük tatlı su gölüdür. Gölün en derin noktası 229 m, ortalama derinliği 59 m’dir.
  5. Michigan Gölü; Kuzey Amerika’dadır. Göl tamamen Amerika Birleşik Devletleri sınırları içindedir. Büyük Göller Arasında kapladığı 58.000 km² alan ile yüzey alanına göre 3. sıradadır. Michigan Gölü ortalama derinliği 85 m olup, en derin noktası olan 281 m’dir.
  6. Tanganika Gölü; Afrika Gölleri’nden biridir. Tanganika Gölü, hacim olarak dünyadaki 2. en derin ve en büyük tatlısu gölüdür. Göl toplam 32.900 km² yüzey alanına sahip dünyanın en büyük 6. gölü ve ortalama derinliği 570 m olup en derin noktası yüzey seviyesinin 1470 m dir.
  7. Baykal Gölü; Rusya’nın Sibirya bölgesinde Moğol sınırının kuzeyinde, bulunan buzsuz tatlısu gölüdür. Dünyanın en berrak göllerinden birisidir. Kapladığı 31.722 km²’lik alanla dünyanın en büyük 7. gölü olup ortalama derinliği 744.4 m, en derin noktası 1642 m'dir.
  8. Büyük Ayı Gölü; Büyük Ayı Gölü, Kuzey Amerika’nın Kanada'da dördüncü en büyük gölüdür. Bu buzul gölünün en derin noktası 446 m, ortalama derinliği 71.7 m’dir.
  9. Malawi Gölü; Mozambik’teki Lago Niassa ve Tanzanya’daki Nyasa Gölü olarak da bilinir. Bir Afrika gölüdür. Kapladığı 29.600 km² alan ile dünyanın en büyük 9. gölü olup en derin noktası 706 m’ dir.
  10. Büyük Esir Gölü; Büyük Esir Gölü 614 m. derinliğiyle Kuzey Amerika’ nın en derin gölüdür. Kanada’ nın Kuzeybatısındaki 2. en büyük göldür. Göl, 27.200 km² alanı kaplamaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ