Batı Samilerinin okyanus, ırmak, göl ve pınar tanrısı ...

Yam,
Yam; Batı Samilerinin okyanus, ırmak, göl ve pınar tanrısı.
Adad; Samilerin fırtına ve yağmur tanrısı Adad'dır.
Nuh’un, Tufandan sonra Ham, Sam ve Yafes adında üç oğlu vardı. Nuh Tufandan sonra bütün insanlar bu üç oğlundan türeyip, her tarafa dağıldılar. 
Samiler; Sam’dan Araplar, Asuriler, Finikeliler, İbraniler, Rumlar ve Süryaniler türeyip, bütün Orta Doğu ve Doğu Akdeniz ülkelerine yayıldılar. Mezopotamya ve Doğu Akdeniz’e hakim olup, devlet kurdular.  Sam’dan türeyen kavimlere Sami ırkları, dillerine de Sami dilleri denir. Sami dilleri, Akkatça, Aramice, Arapça, Habeşçe ve İbranicedir.

Yafes'in Gomer, Magog, Madai, Tiras, Yavan, Tubal (Tuval), Meşeç adlı oğulları vardı. Nuh Peygamber'in oğlu Yafes'ten geldikleri için Yafetik olarak adlandırılırlar. Yafes'in üç oğlundan (Gomar, Magog, Madai) gelenler ise; Sümer, Gog, Magog, Gur, Guz, Oğuz ve Macar ırklarıdır.

Ham, Nuh'un küçük oğludur. Ham için bir çok rivayet vardır. Nuh, tufandan sonra üzüm yetiştirip şarap imal eder. Bir kere sarhoş olup çadırında çıplak kalmış. Ham babasını çıplak durumda görmüş. Bundan türetilen bir rivayete Nuh'a tecavüz etmiş. Başka bir rivayete göre Nuhun başka çocuğu olmasın diye hadım etmiş. Sonuçta, Nuh Ham'ın dördüncü oğlu Kenan'ı lanetlemiş. Bir rivayete göre ise Ham, babasının çıplak vücudunu örtmediği için soyu siyah derili olmuş. Başka bir rivayete göre, Ham, babasının emrine karşı gelip gemide eşiyle ilişkide bulunmuş. Nuh ona beddua etmiş. Ham’ın soyu siyah derili olmuş. Ham Sudanlılar’ın atasıdır. Ham’ın çocuklarından Mısrayim, Kıbti ve Berberiler’in, Kut ise Hint ve Sindliler’in atasıdır. Ham’ın çocukları Afrika kıtası sahillerine yerleşmiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ