1898-1986 yılları arasında yaşayan, Türkiye’nin ilk afiş ve grafik sanatçısı...

İhap Hulusi Görey, 
(D. 1898 - Ö. 1986) 
Türk grafik sanatının kurucusu ve reklamcılığın ilk büyük ustası. 1898-1986 yılları arasında yaşayan, Türkiye’nin ilk afiş ve grafik sanatçısı. 1898 yılında Mısır, Kahire şehrinde doğdu. Kahire'de  ilk ve orta okulu İngiliz okullarında bitirdi. Arapça, Almanca, İngilizce ve Fransızca bilen İhap Hulusi, 1920 yılında Almanya' ya gitti. Münih'de Heimann Schule atölyesinde üç yıl resim eğitimi aldı. Kuntsgewerbe Schule'de  afiş eğitimi aldı.  

Akbaba'da Münif Fehim ve Ramiz'le birlikte çalıştı. Suluboya çalışmaları ve modern hat sanatı ile ilgili çalışmalar da yapmıştır. 1929 yılında İstanbul'da ilk atölyesini kurmuştur. Eski adıyla Tayyare Piyangosu, bugünkü Milli Piyango idaresinin çekiliş biletlerinin çizimlerini yapmıştır. Tekel İdaresi (Reci Dairesi) için 35 yıl ürünlerinin etiketi üzerine eserler vermiştir. 1930 yılından günümüze kadar hiç değişmeden gelen Kulüp Rakı etiketi hala kullanılmaktadır. 

Latin harfli ilk Alfabe kitabının kapağını çizmiştir. Ziraat Bankası, İş Bankası, Yapı ve Kredi, Garanti, Sümerbank, Emlak Kredi, Türk Ticaret Bankası, Maliye Bakanlığının tahvilleri, Türk Hava Kurumu, Kızılay, Yeşilay, Tariş, Zirai Donatım Kurumu ve birçok özel kuruluşa bir çok eser vermiştir. Beykoz Kunduraları, Köy Halk Kıraatı tanıtım afişi gibi Cumhuriyet tarihinin afiş ve grafik tasarımlarını yapmıştır.
Kodak ve Bayer'in afiş ve etiketleri, Devlet Demir Yolları ve şehir hatları vapurlarına ait ilanları, ünlü İngiliz viskisi John Haigh'ın, İtalyanların Cinzano ve Fernet Branca'sının afiş ve etiketlerini yapmıştır.

İhap Hulusi Görey, 27 Mart 1986 yılında İstanbul'da Poyrazlı Köşk olarak bilinen evinin bulunduğu Kınalıada' da hayata gözlerini yumdu.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ