Bitlis yöresine özgü, ıspanak ve aşurelik buğdayla yapılan bir yemek ...

Gari,
Gari aşı, 
Gari aşı çorbası, 
Bitlis yöresine özgü, ıspanak ve aşurelik buğdayla yapılan bir yemek. Gari aşı çorbası vitamince zengindir. 
Gari otu, ilkbaharda pazarlarda satılan ıspanak benzeri bir ot, sebzedir. Bu çorba gari otu yoksa ıspanak ile yapılıyor. 

Malzemeler; 
Yarım bağ ıspanak, 500 g. Gari otu 
1,5 bardak haşlanmış aşurelik buğday 
1 bardak tane sumak, (suda kaynatılmış suyu kullanılacak) 
1,5 yemek kaşığı un 
1,5 yemek kaşığı tereyağı 
1 çay bardağından biraz az sıvı yağ 
1 dolu kaşık domates salçası 
10 bardak su 
Tuz  

Yapılışı; 
Bir bardak tane sumağı 5 bardak suya koyup kaynatınız. Kaynayınca ocağın altını kapatın ve 15 dakika demlenmesini bekleyin. Eğer çok kaynatırsanız sumak suyu acılaşır. 15 dakika demlendikten sonra suyunu süzün. Tanelerini atın. Bir su bardağı sumak suyunu çorba için kullanmak üzere ayırın. Arta kalan sumak suyunu bir kavanozda ya da kapta ekşili yemekler için saklayınız.  

Gari aşı çorbası için 5 buçuk su bardağı suyu tencereye koyun. İçine haşlanmış aşurelik buğdayı atarak kaynatın. Bir tavada tereyağı ve unu kavurun. Kavrulmuş un ve tereyağını kaynayan suyun içine suyu karıştırarak ilave ediniz ki un topaklanmasın. Biraz daha kaynatılır. Sonra kaynayan suya bir tavada sıvı yağ ile kavrulan salçayı suya ekliyip bir süre daha kaynatın. Sonra ayırdığımız bir bardak sumak suyunu çorbaya döküyoruz. Tuzunu atıp karıştırıyoruz. En son ince ince doğranmış ıspanağımızı ya da gari otunu çorbanın içine atıyoruz. Kısık ateşte kapağını kapatıp 15-20 dakika daha kaynatıyoruz. Ispanaklar ya da gari otu pişince altını kapatıyoruz. Afiyet olsun.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ