Türkiye'nin Karadenizdeki bir adası ...

Kefken,
Kefken adası (Kerpe Adası)
Giresun Adası, 
Ülkemizde, Karadenizde üzerinde insan yaşayabilen 2 adet  ada vardır.
1- Kefken Adası; 
Kerpe Adası, (Kocaeli, Kandıra)
Kocaeli'de Karadeniz'de ada üzerinde insan yaşayan Türk adasından biridir. 

Ada üzerinden Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma kalıntılara rastlamak mümkün. Ceneviz kalesi surlar ve su kuyuları bu dönemlerden günümüze kalabilen eserler olarak bulunmaktadır. Adada bulunan 40 civarındaki su kuyusu sarnıç yöntemiyle yağmur suyu biriktirmek için Cenevizliler tarafından yapılmıştır. Ada civarında dalış ve zıpkınla balık avı yaygındır. Ada üzerinde 1879 yılında inşa edilmiş bir deniz feneri de bulunur.

2- Giresun Adası;
2015 yılında yapılan çalışmalar sonucunda Altın Post adındaki yat turları ile ulaşılabilen ada, hem doğal güzellikleri hem de mitolojik tarihi keşfedilmiştir. Doğal varlıkları, 71 tür doğal otsu ve odunsu bitki türünün olduğunu söyleyebiliriz. 2.derece sit alanı olan adaya günübirlik teknelerle gelebilir, piknik yapabilir, mitolojik çağlara ait kalıntıları görüp gezilebilir.

Karadenizdeki Adalarımız;
Büyükada, (Bartın, Amasra)
Eşek Adası, (İstanbul, Beykoz)
Kahırsız Adası, (İstanbul, Beykoz)
Öreke Kayalıkları, (İstanbul, Sarıyer)
Tavşan Adası, (Bartın, Amasra)

Karadenizde diğer ülkelere ait diğer adalar şunlardır;
Sacalin Adası, 
Romanya,
Romanya'da Tuna nehri deltasında bulunan bu ada ve lagün belki on binlerce yıldır Tuna nehrinin taşıdığı alüvyonlar sayesinde oluşmuş.

Yılan Adası(Snake island) - Ukrayna,
Ukrayna ve Romanya sınırında bulunan bu küçük adada 2007 yılından sonra yerleşilmeye başlanmış ve günümüzde 100'ün üzerinde bir nüfusa sahiptir. Adada Rusya tarafından yapılan 170 yıllık bir fener de bulunmaktadır. Adada Yunanlılar zamanından kalma kalıntıları vardır.

Pirezin Adası, (Berezan Adası), Ukrayna,
Ukrayna'ya bağlı bu adada yerleşim bulunmuyor. 1905 ayaklanmalarında Rus Krallığına baş kaldıran Pyotr Schmidt bu ada üzerinde idam edilmiş.  Rusya'da güçlerin el değiştirmesi sonrasında bu ada üzerinde Pyotr Schmidt adına bir anıt yapılmıştır.

Dzharylhach Adası, Ukrayna,
Ukrayna'nın Herson oblastında bulunan ve milli park olarak korunan bu ada üzerinde yaban domuzundan geyiğe birçok yaban hayvanı görebilirsiniz. Bu ada üzerinde Gustave Eiffel tarafından tasarlanan deniz fenerini de görebilirsiniz.

St. Thomas Adası, Bulgaristan,
Ropotamo Doğal Rezervi bölgesinde bulunan St. Thomas adası üzerinde bir zamanlar bulunan kilise yüzünden bu adı almıştır. Diğer bilinen ismi ada üzerinde bulunan ve balıklarla beslenen su yılanından gelmektedir.

St. Anastasia Adası, Bulgaristan,
Chernomorets ili civarında olan ada Bulgaristan'ın tek yerleşik adasıdır.

St. İvan Adası, St. Peter Adası, Bulgaristan,
Bulgaristan'da bulunan diğer Karadeniz adaları St. İvan ve St. Peter adalarıdır. Sozopol kasabasından 1 km açıklıkta bulunan bu iki komşu ada üzerinde Yahya Peygamber'in mezarının bulunduğu düşünülmektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ