Orta Çağın en büyük matematikçilerinden biri olarak kabul edilen İtalyan Matematikçi ...

Fibonacci,
Leonardo Fibonacci,
Leonarda Pisano,
Pisalı Leonardo,
(D. 1170 - Ö. 1250),
Orta Çağın en büyük ve yetenekli matematikçilerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Abaküs (hesaplama) anlamına gelen Liber Abaci kitabını 1202 yılında yayınladı.

İtalyan asıllı matematikçi 1170 yılında Pisa' da doğdu. Gümrük memuru bir babanın oğlu olan Leonardo Fibonacci' nin çocukluğu babasının işinden dolayı birçok farklı ülkede geçmiştir. Babasının ısrar etmesi sonucu Arap bir hocadan matematik dersleri almaya başlamıştır. Müslüman bir bilim insanı olan hocasından aldığı derslerle kendini geliştiren Leonardo Fibonacci, arap rakamlarından ve sıfırın keşfinden dolayı matematiğe büyük bir ilgi duymuştur.

Leonardo Fibonacci, Hint-Arap sayı sistemi ile aritmetik işlemler yapmanın Roma rakamları ile hesap yapmaktan çok daha basit ve verimli olduğunu görmüştür. Leonardo Fibonacci, öğrendiklerini abaküs kitabı veya hesaplama kitabı anlamına gelen Liber Abaci isimli eserinde toplamıştır. 1202 yılında yayınladığı bu eser sayesinde Hint-Arap Sayı Sistemi' ni Avrupa' ya duyurmuştur.

Leonardo Fibonacci, 1250 yılında Pisa, İtalya'da öldü.

Altın Oran:
Fibonacci dizisinin ileri elemanlarında, bir sonraki elemanın bir öncekine oranı ve yaklaşık 1,618 değerine eşit olan bir kavramdır. Altın oran yalnızca Fibonacci dizisinde değil hayatın birçok yerinde karşımıza çıkmaktadır. Tabiattaki canlıların uzuvları altın orana uygunluk gösterir. Antik mimari eserler ve bazı modern mimari eserler bu orana uygun tasarlanırlar. Altın orana uygun ölçülerdeki nesnelerin ve canlıların daha estetik olduğu ve güzel göründüğü savunulur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ