Japonya'da Geyşa mesleğini yeni öğrenen küçük genç kız ...

Maiko,

Geyşa,
(芸者),
Maiko çırak geyşa veya yarım mücevher demektir.
Japonya'da Geyşa mesleğini yeni öğrenen küçük genç kız .
Japonya'da erkekleri eğlendirmek için eğitilen kadınlara verilen ad.
Japon kültürünün en önemli ögelerinden biridir. Geyşa Japonca sanatçıya yakın bir anlama geliyor. 

Dörtyüz yıllık bir gelenek. Geyşalığın kültüründe vücudunu satmak değil, zenginlik ve güç için yeteneklerini satmak olduğu belirtiliyor. Geyşa sanatında Maikolar Japonya'daki zorunlu eğitim nedeniyle eskisi gibi 7-8 yaşlarında değil de en erken 15 yaşında geyşalık eğitimine başlarlar. Geyşa evinde maiko olmaya hak kazanan kız,daima bir geyşa tarafından himaye edilir. Bu dönem onun için hem becerilerini geliştirme hem de şöhretini arttırarak potansiyel danna (koca) adaylarına adını duyurma fırsatıdır.

Maiko’ nun yaptığı herhangi bir yanlış hareket her zaman ablası tarafından üstlenilir. Maiko'ların görünüşleri, saç stilleri ve kimono giyme şekilleri geyşalardan daha farklıdır. Ayrıca katıldıkları çay evi partilerinde geyşaların yarısı kadar ücret alırlar.
Maikoların kimonolarının yakaları kırmızı, Geyşalarınki beyazdır. Bu yaka değişimini gerçekleştirebilmek için maiko’nun genç kızlıktan kadınlığa adım atmış olması gerekmekteydi. Bu uygulamaya mizuage deniliyor. 

Geyşa, Japonya'da 17. yüzyıldan bu yana eğlence hayatında erkek müşterilere şarkı, dans, sohbet ve oyunlar ile eşlik eden kadınlara verilen ad. Öncelikle geyşaların müşteriler ile yatmaya izinleri yoktu. Geyşaların ücretlerine ohana adı verilir. Geyşalığın özellikle gelişmiş batı kültürlerinin bilinçli yansıtması ve giderek zorlaşan yaşam koşulları nedeniyle bazı kadınların bu kültürü seks işçiliği için kullanması sonrasında bir hayat kadınlığı olarak algılanmaya başladığı belirtiliyor. Resmi olarak fahişelik ile hiç bir alakası yok. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ