Güney Amerika'nın çoğunda ulusal bir simge olarak görülen ve XIV. yüzyılın başlarındaki İspanyol bağımsızlık hareketlerinin büyük kahramanlarından biri ...

Bolivar,
Simon Bolivar,
Simon Jose Antonio de la Santisima Trinidad Bolivar,
D. 24 July 1783 Caracas-Venezuela 
Ö. 17 December 1830 Santa Marta-Kolombiya,
Güney Amerikalı bağımsızlık hareketi önderi.
El Libertador,
Kurtarıcı,

Simon Bolivar, El Libertador veya Kurtarıcı olarak  tanınıyor.
Venezüella, Bolivya, Kolombiya, Ekvator ve Peru’nun hüküm sürdüğünü belirleyen bir Venezüella askeri ve siyasi lideriydi. 

Avrupa'da öğrenim gördü. Güney Amerika'daki İspanyol sömürgelerinin bağımsızlığı için savaşmak üzere Venezuela'ya 1807 yılında döndü. 1808 yılında Napolyon'un İspanya'yı işgal etmesiden sonra Güney Amerika'da bağımsızlık hareketi hız kazandı. Üç yıl sonra Venezuela, Francisco de Miranda'nın önderliğinde bağımsızlığını ilan etti. Ancak devrimciler arasında ayrılık çıkınca, 1812'de İspanyollar ülkeyi yeniden ele geçirdiler. İspanyollardan kurtulmak için Yeni Granada'ya (Kolombiya) kaçan Bolivar, 1813 yılında topladığı orduyla geri dönerek Caracas kentini aldı. Bu yüzden kendine Libertador (Kurtarıcı) unvanı verildi. 

Bolivar, kurtardığı 5 ülkeyi Güney Amerika Birleşik Devletleri Cumhuriyeti adı altında birleştir­meyi amaçlamış ve bu ülkelerde güçlü bir siyasi sistem kurmak istemişti. Bu görüşleri yeterince destek bulmadığı gibi, bağımsızlık için birlikte mücadele ettiği arkadaşları daha sonra kendisine karşı çıktılar.

Santa Marta’da, tüberkülozdan öldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ