Tüm zamanların en iyi fizikçileri arasında birinci olan yahudi asıllı, Alman teorik fizikçi ...

Albert Einstein,
Almanca,Albɛɐ̯t ˈaɪnʃtaɪn, 
D. 14 Mart 1879 Ulm, Alman İmparatorluğu.
Ö. 18 Nisan 1955 Princeton, New Jersey, ABD, 
76 yaşında ölen yahudi asıllı Alman teorik fizikçi. 
1921 yılında, Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüştür.
İsviçre Patent Ofisi (Bern) çalışmış. Zürih Üniversitesi' nde öğrenim görmüş ve çalışmıştır. Prag, Karlova Üniversitesi, Berlin, Prusya Bilim Akademisi ve Kaiser Wilhelm Enstitüsü' nde çalışmış. Daha sonra Hollanda  Leiden Üniversitesi ve ABD'de Princeton Üniversitesi' nde çalışmıştır.

Almanya'nın Ulm kentinde dünyaya gelmiş. Yaşamının ilk yıllarını Münih'te geçirdi. Daha sonra Lise ve yüksek eğitimini İsviçre' de tamamladı. İş bulamadığı için bir patent ofisinde müfettiş olarak çalışmış. 

1905 yılında fizikte devrim yaratacak olan dört makale yayımladı. 1914 yılında Max Planck'ın kişisel ricası ile Almanya'ya geri döndü. 1921 yılında fotoelektrik etki üzerine çalışmaları ile Nobel Fizik Ödülü'nü aldı. Nazi Partisi' nin iktidara yükselişi nedeniyle 1933 yılında Almanya'yı terk edip,  Amerika Birleşik Devletleri' ne yerleşti. Ömrünün geri kalanını geçirdiği New Jersey eyaletinin Princeton ilçesinde 18 Nisan 1955 tarihinde hayatını kaybetmiştir.

Einstein'ın 72. yaş gününde, UPI fotoğrafçısı Arthurr Sasse tarafından çekilen ve 2009 yılında açık arttırmada 74,324 dolara satılan Einstein'ın ünlü fotoğrafı yan tarafta gösterilmiştir. Newton mekaniğinde matematik hesaplamalar ve denklemler ile oluşturduğu kuramları deneysel olarak defalarca doğrulanmıştır. 

E = mc2 denklemi ile formüle ettiği kütle - enerji eşdeğerliği yıldızların nasıl enerji oluşturduğuna açıklama getirmiş ve nükleer teknolojinin önünü açmıştır. 

Yahudilik dinine ve diğer kutsal kitaplara inanmadığını belirtmiştir. Einstein ve Bertrand Russell birlikte nükleer silahlara karşı bir manifesto yayımlamışlar.
1999 yılında tüm zamanların en iyi fizikçileri arasında 1. sırayı almıştır.
Einstein kelimesi, dahileri tanımlamak için kullanılan bir kelime olarak kullanılmaktadır.

Eserleri;
Görelilik; 
Özel ve Genel Kuram: Popüler Bir Yorum, 1920.
Görelilik’in Anlamı, 1921.
Tek Atomlu İdeal Gazların Kuantum Kuramı, 1924.
Brown Hareketi Kuramı Üzerine Araştırmalar, 1926.
Siyonizm Hakkında, 1930.
Niçin Savaş, 1933.
Felsefem, 1934, Gördüğüm Kadarıyla Dünya, Denemeler, 1934.
Fiziğin Evrimi, Leopold Infield ile birlikte, 1938.
Otobiyografik Notlar, Denemeler, 1949.
Denemeler, 1950.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ