Resim yapmaya cezaevinde Nazım Hikmet'ten aldığı ilk dersle başlayan Türk ressam ve yazar ...

İbrahim Balaban,
(1921, Bursa – 9 Haziran 2019; Güngören, İstanbul),
Türk ressam ve yazar.
1921 yılında Bursa’nın Osmangazi ilçesine bağlı Seçköy' de doğdu. Köyün üç sınıflı okulundan mezun oldu. Hint keneviri üretip esrar üreten iki köylü ve İbrahim daha 16 yaşında hapse girer. Altı ay hapis ve üç ay da para cezasına çarptırılan Balaban, para cezasını ödeyemeyince üç yıl cezaevinde kalır.

Resim yapmaya cezaevinde Nazım Hikmet'ten aldığı ilk dersle başlayan Balaban, yaşamı boyunca sayısız eser verdi. Resimlerini zeytinyağına batırdığı renkli kalemlerle yapıyordu.

Cezaevindeyken önce babası cinayete kurban gider. Daha sonra doğumda karısı ölür. Çok kısa bir süre sonra da çocuğunun ölüm haberlerini aldı.

Balaban, daha sonra hasmını öldürdüğü için ikinci kez 1942-1945 yılları arasında tekrar cezaevine girer. Balaban, 1947 yılına kadar görev yaptığı cezaevi İmralı adasına gönderildi. Daha sonra Bursa Cezaevine transfer edildi. 1950 yılında, Balaban genel af ile cezaevinden çıktı. 1960 yılındaki darbeden sonra, 1961 yılında askeri cunta yönetimi sırasında, bu kez resimlerinin politik karakteri nedeniyle altı ay hapis cezasına çarptırıldı.

Balaban'ın iki oğlu ve bir kızı var. Büyük oğlu Hasan Nazım Balaban da ressamdır.

09.06.2019 yılında İtanbulda vefat etmiştir. İbrahim Balaban 98 yaşında öldü. Doğduğu Bursa Seçköy' de defnedildi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ