Alman opera bestecisi, tiyatro direktörü, müzik teorisyeni ve yazarı...

Richard Wagner,
(22 Mayıs 1813, Leipzig – 13 Şubat 1883, Venedik), 
Alman operasının en büyük bestecisi.
Alman opera bestecisi, tiyatro direktörü, müzik teorisyeni ve yazarı.
Geliştirdiği birleşik sanat eseri kavramı ile müzik dünyasını etkiledi. Gerek müzik ve drama alanındaki yenilikleri, gerekse Yahudi karşıtı görüşleri nedeniyle 20. yüzyılın en çok tartışılan müzik adamlarından olmuştur.

Richard Wagner,  22 Mayıs 1813 tarihinde Almanya' nın Leipzig kentinde doğdu. Ailenin 9 çocuğunun en küçüğü olan Richard Wagner 15 yaşında Leubald and Adelaide adlı opera metniydi. Leipzig Üniversitesi' nde eğitime başladı. Bir sinagogda koro şefi olan Christian Theodor Weinlig' den müzik dersi aldı. Armoni, kontrpuan öğrendi. 1832 yılında ilk eseri Do Majör Senfoni' yi besteledi, Leipzig ve Prag' da seslendirildi. 

Wagner, operalarının en uzunu ve en zoru olan Tristan ve İsold' ı (1857-1859) yazdı. Eser, 1865 yılında Münih'te Bavyera Kralı' nın huzurunda sahnelendi.

Wagner, 1862 yılına kadar sürgünde kaldı. İsviçre' de Der Ring der Nibelungen  (Nibelungen Yüzüğü) adı verilen opera dizisini yazdı. 1877 yılında Parsifal operasını yazmaya başlayan Wagner, saf ırk konusundaki polemik yaratan yazılarını yayınlamayı sürdürdü. Parsifal, 1882 yılında Bayreuth’ ta sahnelendi. Wagner, 1883 yılında Venedik’ te kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Bayreuth’ taki villasının bahçesinde kendi adına hazırladığı mezarına gömüldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ