Peru'nun para birimi ...

Sol,  
İnti,  
Dinero,  
Sentavo,  
Libra,   

Peru para birimi; Nuevo Solu,  
Sembol: (S / .1)   
Bir nuevo sol (S / .1) 100 centimos'a bölünür.   

Peru, 
Peru Cumhuriyeti,  
Güney Amerika'nın batısında bağımsız bir Latin Amerika ülkesidir. Ekvador, Kolombiya, Brezilya, Bolivya, Şili ve batıda Büyük Okyanus ile komşudur. 

Kuzeybatıdan güneydoğuya doğru uzanan Andes Dağları ülkeyi Kıyı, Sierra ve Martana bölgesi olmak üzere üç esas bölgeye ayırır.  Huascaran Dağı 6768 m’dir. Ülkenin en yüksek noktasıdır. Ülkenin önemli nehirleri; Maranon, Huallaga, Apurimac, Urubamba, Ucayali, Napo, Yavari, Putumayo, Madre de Dios ve Amozon olup, bunlardan en uzunu olan Amozon Nehri yaklaşık 3700 km’dir. Bu nehirlerin hemen hepsi Titicaca Gölüne dökülür. 

Bolivya sınırındaki Titicaca Gölü deniz seviyesinden 3810 m yüksek olup, yaklaşık 160 km’lik bir uzunluğa sahiptir.    
Yüzölçümü: 1.285.216 km²  
Nüfusu: 32.495.510 (2019)  
Başkenti: Lima  
Diğer önemli şehirleri Callao, Arequipa, Trujillo, İquitos, Cuzco ve Huancayo’dur.    

Resmi dil, İspanyolca ve Quechua; Aymarà   
Resmi diller İspanyolca ve Quechua yerli dilidir. Nüfusun çoğunluğunu teşkil eden Kızılderililerin üçte ikisi Quechua dilini kullanır.  
Din, Katolik    

Peru’da M.Ö. 1200 yıllarından, M.S. 1532 yılına kadar çeşitli medeniyetler gelip geçmiştir. Chavin (Şöven), Klasik, Chimu ve İnka diye bilinen bu dönemlerin sonuncusu olan İnka medeniyeti kıtada ve ülkede en tesirli olanıdır.   İspanyollar ilk olarak 1531 yılında Francisco Pizarro vasıtasıyla ülkeye gelmiş ve bundan sonra Lima, Peru’ya İspanya adına gelen genel valiler ile yönetilmiş. 1826 yılında Callao bölgesinin ele geçirilmesiyle Peru bağımsızlığını ilan etti. Böylece Amerika kıtasındaki İspanya İmparatorluğu çöktü.    

Okaliptüs (sıtma), Kokain türü ağaçlar yetişir. Ülkede lama, alpaka, guanaco (deve cinsinden lamadan iri bir hayvan), vikunya ve chinçula (sincaba benzer bir hayvan) gibi hayvanlar yetişir. Puma, jagar, tapir, kabuklu kertenkele, pessary, karıncayiyen, denizayısı, timsah, deniz kaplumbağası, yılan ve maymun diğer önemli hayvanlardır.

Ülkenin maden kaynakları bakır, gümüş, kurşun, çinko, demir, kadmiyum, selenyum, kalay, altın, tungsten, antimon, bizmut, tellür, maden kömürü, baryum, tuz, kireçtaşı, mermertaşı ve alçıtaşı önemli madenlerdir. Kuzey bölgelerde petrol yatakları da mevcuttur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ