1412-1431 yılları arasında Fransa'da yaşamış, büyücülük suçu ile yargılanarak yakılan katolik azizesi ...

Jan Dark
Jeanne d'Arc,
ʒanˈdaʁk,
Türkçe, Jan Dark
İngilizce'de Joan of Arc, 
D. 6 Ocak 1412 - Ö. 30 Mayıs 1431
Jeanne D'arc, Fransa'nın Koruyucu Azizesi.
Orleans Bakiresi.
Yüz Yıl Savaşı boyunca İngiltere'ye karşı ülkesi Fransa'ya memleketi Lorraine'deki cephelerden başlayarak manevi anlamda büyük destek olan ve sonradan ünü Fransa'nın dört bir yanına yayılmış bir Fransız Katolik azizesidir.
Fransa'da Domremy köyünün ileri gelen çiftlik sahiplerinden Jacques d'Arc'ın çocuğu olarak doğdu. 30 Mayıs 1431 tarihinde İngiltere'nin Rouen kentinde yakılarak öldürüldü.

Fransa, ile İngiltere'nin yüz yıl savaşı esnasında, İngiliz hakimiyeti altındaki Fransa'yı koruması için  Kral  VII. Charles  tarafından verilen izinle Fransa Ordusu'nda Orleans Kuşatması'na katılıp İngilizlere karşı savaşmıştır. 


23 Mayıs 1431 tarihinde, Paris Compiegne'de İngilizler tarafından yakalanmış. İngiliz yanlısı Beauvais Piskoposu Pierre Couchon'un başkanlığındaki bir engizisyon mahkemesinde  büyücülük yapan bir kafir olduğunu öne sürülerek henüz 19 yaşındayken 30 Mayıs 1431 tarihinde Rouen kentinde kalabalık bir halk topluluğu önünde Vieux-Marche meydanında diri diri yakılmıştır. Ölümünden 490 yıl sonra öldürme kararını veren aynı Beauvais kilisesi tarafından azize ilan edilmiştir. 

Jeanne D'arc, Orleans bakiresi olarak Fransa'nın Koruyucu Azize'si olur. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ