İstanbul'da Lale devrinin ünlü bir eğlence yeri ...

Sadabad,

İstanbul'da Lale devrinin ünlü bir eğlence yeri. İstanbul'da, Lale Devri'nin ünlü eğlence alanı. 
Lale Devri, Osmanlı’nın Batı’ya açılmaya başladığı dönemdir.

Birçok reformun yapıldığı; ancak devlet ricalinin zevk ve sefa içinde yaşadığı bir devirdir. Osmanlı İmparatorluğunun, 18. yüzyılda Lale Devri'nde, Kağıthane deresi kıyısında Haliç'e doğru uzanan düzlük mesire ve eğlence yerine verilen ad.

 Ahmed III (1703-1730) ve sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa (1717-1730) devrinde eğlenceler düzenlenirmiş. İstanbul halkının ileri gelenleri bu eğlencelere katılırmış. Kağıthane deresi ve etrafı eğlencelere uygun olarak düzenlenmiş. Derenin kenarlarına mermer rıhtımlar ve göz alıcı bir kasır inşa edilmiş. Kasrın büyük bir havuzu, çevresinde çeşitli çağlayanları ve ağızlarından su fışkıran ejderha heykelleri varmış. Sadabad kasrından başka çevreye çeşitli köşkler, bahçeler hamamlar yapılmış. Eğlenceler, özellikle mehtaplı gecelerde sabahlara kadar devam edermiş. Gel zaman git zaman bu debdebenin sonuna gelinmiş. Osmanlı imparatorluğu Lale devri ile sona hızla yaklaşmış. Sadabad çöküşün simgesi olmuş. 

Gün geçtikçe bu eğlencelere çeşitli sebeplerle karşı olanlar artmış ve Patrona Halil isyanı çıkmış. Ayaklanma sonunda Damat İbrahim Paşa öldürülmüş ve Ahmed III tahtından indirilmiş. Sadabad eğlencelerinin yapıldığı yerler, başta kasır olmak üzere tahrip edilerek yıkılmış tabi Osmanlının da yıkılışı, Lale devrinin bitişi hızlanmış.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ