Yunan mitolojisinde, Sakarya ırmağının kızı olan su perisi ...

Nana,
Sagaratis,
Yunan mitolojisinde, Sakarya ırmağının kızı olan su perisinin adı Nana’dır.
Nana, Sakarya’nın eşsiz güzelliği olan kutsal perilerinden birisi.
Sangrios, Sakarya nehri.
Sakarya nehri, Yunan Mitolojisi'ndeki nehir tanrısı Sangarius'dan adını almaktadır.

Rivayete göre Sakarya nehrinin kızı olan superisi Nana’nın hikayesi şöyledir;
Kız kardeşi Hera ile evli olan, Yıldırımlar Tanrısı, Tanrıların babası, Zeus bir rüya görüyor ve tohumları yeryüzüne saçılıyor bu tohumlardan kendisinde hem dişilik hemde erkeklik vasfı bulunan adını Sivrihisar bölgesindeki Agdos dağından alan eski Anadolu tanrıçası Agdistis’i yaratıyor. Tanrılar bu tuhaf mahluku yakalıyorlar. Erkeklik uzvunu kesiyorlar. Kesilen uzvun yerinden bir badem ağacı çıkıyor.

Yunanca Sangrios denen Sakarya nehrinin kızı, Nana, bu ağaçtan bir badem koparıyor. Göğsüne koyuyor ve gebe kalıyor. Çocuğu Temmuz ayında doğuruyor ve adını Attis koyuyor. Temmuz ayı anlamına gelen Attis yakışıklı bir delikanlıdır. Friklerin Ana Tanrıçası, hayat ve bereketin tanrıçası Kibele’nin kocasıdır. Bu arada erkekliğini kaybettiği için yalnız kadınlık uzvu olan Agdistis, bu yakışıklıya aşık oluyor.

Sakarya Nehri,
Sakarya nehri yüzyıllar boyu kutsal sayılmıştır. Türkiye'nin üçüncü en uzun nehri olup 824 km uzunluğundadır. Kızılırmak ve Fırat nehirlerinden sonra gelir. Sakarya nehrinin genişliği 60–150 m arasında değişir.

Türkiye'nin en büyük hidroelektrik santrallerinden biri olan Sarıyar Barajı ve Gökçekaya Hidroelektrik Santralı (HES) ile Yenice Barajı bu nehir üzerinde kurulmuştur.

Sakarya nehrini oluşturan çay ve dereler;
Ankara çayı, Çark Suyu, Darıçay Deresi, Kirmir Çayı, Koca Çay, Mudurnu çayı ve  Porsuk çayıdır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ