Orta Anadolu'ya özgü iri bir çoban köpeği cinsi ...

Malaklı,
Orta Anadolu'ya özgü iri bir çoban köpeği cinsi.
Malaklı çoban köpeği, iri cüssesi kocaman kafasıyla bu köpeği görüpte korkmayacak adam yoktur. Mastiff şeklindeki ağzı ve vücut yapısı vardır. Malaklı ırkı aslında haddinden fazla iridir. Kangaldaki o çabukluk ve serilik malaklı ırkında bulunmaz. Çenesi bir hayli kuvvetlidir. Malaklı ırkının yetiştirildiği yer Aksaray'dır.

Türk Çoban Köpekleri;
Kangal; 
Köpekler arasında en korumacı en sadık olanıdır. Köpek Dövüşlerinde de kullanılan kangallar bilinçli üreticiler tarafından sadece sürü gütmek ve üretim amacıyla kullanılmaktadır. Kangalların iki çeşidi vardır. Akbaş ve Karabaş.

Malaklı; Orta Anadolu Çoban Köpeği;

Akbaş; En az kangal kadar ünlü olan akbaşlar sürü gütme işindede kangallar kadar iyidir. Oldukça iri ve kulakları kesildiğinde çok sert bir görüntü oluşturur. Merkezi Eskişehir'dir.
Yörük Çoban Köpeği; Merkezi Denizli olan bu köpekler ırk olarak çok serttirler. O yüzden köylerde bekçilik için yaygınca kullanılırlar.

Boz Çoban Köpeği(Gureghler); Gerek yapı olarak gerek karakter olarak kangala da çok benzer. Merkezleri Konya Karapınar olan Bozlar ağız tipi,renk ve kafa yapısı olarak kangaldan ayrılırlar.

Karadeniz Dağ Köpeği; Karadeniz Çoban Köpeği sürü görevinde çok iyidir. Tüylü bir yapısı vardır. Karakteri kangal özelliklerini barındırır. Artvin, Rize, Ordu merkezlidir.

Kars Çoban Köpeği; Daha çok Karadeniz dağ köpeğine benzer. Kars'ta yetiştirilir.

Türkiye'deki diğer köpek ırkları ve özellikleri;
Kopoy,
Trabzon Zerdavası,
Barak,
Tonya Finosu (Kobi),
Çatal Burun(Turkish Pointer),
Türk Tazısı,

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ