Ekşikulak, turşu otu, ebem ekşisi, oğlak kulağı gibi adlarla tanınan bitki ...

Kuzukulağı,
Ekşikulak,
Ekşimik,
Ekşimek,
Turşu otu,
Ebem ekşisi,
Oğlak kulağı.
Latince adı Rumex acetosella.

Ülkemizde, kuzukulağı, ekşikulak, ekşimik, ekşimek, turşu otu, ebem ekşisi, oğlak kulağı gibi adlarla tanınan bu bitki, hemen her yerde yetişir. Fakat yoğun olarak Tokat ve civarında yetişir.

Kuzukulağı çok yıllık otsu bir bitkidir. Haziran - Eylül ayları arasında çiçek açan bitki, bahar aylarında ortalama 50 - 60 cm. yüksekliğe kadar erişebilir. Genelde kumlu toprakları seven kuzukulağı nemli bölgelerde daha iyi yetişir. Ülkemizde doğal ortamında yetişen bu bitki başta Fransa olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde tarlalarda ve seralarda yetiştirilmekte ve ticaret yapılmaktadır.

Tadı oldukça ekşi olan kuzukulağı, çiğ olarak tüketilebileceği gibi yemeği veya salatası yapılarak da tüketilebilir. Kuzukulağının köklerinde tanen, antrakonin ve türevleri, nişasta, reçine ve şekerler bulunur, kuzukulağının yapraklarında ise potasyum oksalat, nişasta, oksalik asit, bulunur. Ayrıca bu unutulmaya yüz tutmuş bitkide A, B, C vitaminleri bulunur. Demir ve fosfor yönünden de oldukça zengindir.

Kuzukulağı salatası yapılarak da tüketilebilen bir bitkidir. Bir demet kuzukulağı sapları kesilerek temizlenir ve ayıklanır, daha sonra üzerine yoğurt ve istenirse sarımsak ilave edilir, karıştırılır ve yenmeye hazırdır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ