İnce bağırsağın başlangıcı olan on iki parmak bağırsağında oluşan iltihap...

Duodenit,
Duodenit ülseri,
On iki parmak bağırsağı iltihabı.
Duodenit veya diğer bir adıyla on iki parmak bağırsağı iltihabı duodenumda meydana gelen, ince bağırsağın başlangıcı olan iltihaptır. Oniki parmak bağırsağındaki iltihaplanma karın ağrısı, kanama ve diğer gastrointestinal semptomlara, duodenum ülserine neden olabilir. Duodenitlerin en sık rastlanan nedeni Helicobacter pylori (H pylori) adı verilen bir bakteri türü ile ilişkili mide enfeksiyonudur.

Birçok kişiye genç yaşta H pylori bulaşır, ancak semptomlar yetişkin yaşlara kadar görülmez. Bazı insanlarda, H pylori enfeksiyonu duodenite neden olur; tedavi edilmediği takdirde duodenumda ülsere (açık yara) yol açabilir. Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), alkol veya tütün gibi ilaçların uzun süre ciddi şekilde ve uzun süre kullanılması da duodenite yol açabilir. Daha az yaygın olarak, Crohn hastalığı duodenite neden olabilir. Belirtiler aniden ortaya çıkarsa ve kısa bir süre rahatsız edici olursa, akut duodenit, aylarca hatta yıllarca uzun süre boyunca ortaya çıkarsa kronik duodenit olarak adlandırılır.

Duodenitin belirti ve semptomları sabit veya sporadik olabilir ve hastalık seyri bireyler arasında farklılık gösterir. Sebep H pylori ise, semptomlarınız enfeksiyon tedavi edilmediği sürece kalacaktır. Duodenitli bazı kimselerde hiçbir belirti olmaz, bazıları ise kusma ile veya kusma olmadan yanma ağrısı veya bulantı olabilir.

Duodenite genellikle Helicobacter pylori (H pylori) adı verilen bakteriler neden olur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ