Kayak, kros ile ateşli silah nişancılığı dallarını kapsayan kış sporları karşılaşması ...

Biatlon,
(biathlon).
Kayak, kros ile ateşli silah nişancılığı dallarını kapsayan kış sporları karşılaşması. Biatlon bir kayak sporudur. Yani katılımcıların belirli noktalarda tüfek kullanması gereken bir kros yarışıdır. 

Hedefleri vurmak yarışın esasıdır. Bir hedef kaçırılırsa, bu çoğu varyantta zaman kaybı anlamına gelir. Çünkü asıl rotada devam etmeden önce fazladan bir ceza verilmesi gerekir. Bilinen ilk yarışma 1767 yılında sınır polisi şirketleri arasında gerçekleşti. Yavaş yavaş spor İskandinavya' ya yayıldı. 1924, 1928, 1936 ve 1948 Olimpiyat Kış Oyunları' nda gösteri sporu olarak dahil edildi. 

Biatlon için ilk resmi dünya şampiyonası 1958 yılında gerçekleşti. Biatlonun resmi Kış Olimpiyat Oyunları programında olduğu ilk kez 1960 yılında Squaw Vadisi' nde (erkekler için) ve 1992 yılında Albertville' de (kadınlar için) vardı.

Bireysel (Individual):
Parkur erkekler için 20 km, kadınlar için 15 km’ dir. En eski biatlon etkinliği olan bireysel yarışta sporcular tüfekleri ile ayakta veya yatar şekilde 4 kez toplam 20 atış yapar. Atışın kaçırılması durumunda genellikle 1 dakikalık ceza süresi uygulanır.

Sürat (Sprint):

Parkur erkekler için 10 km, kadınlar için 7,5 km’dir. İki atış evresinin birinde ayakta, birinde yerde durulur ve toplamda 10 atış yapılır. Her bir kaçırılan atış için 150 metre ceza turu uygulanır.

Takip (Pursuit):
Çoğu zaman sprint yarışındaki zamanlarına göre sporcular parkura başlar. Bitiş çizgisini ilk geçen yarışı kazanmış sayılır. Erkekler için 12,5 km, kadınlar için 10 km olan parkurda iki kez yatarak, iki kez ayakta olmak üzere 4 atış evresi vardır. Her bir kaçırılan atış için 150 metre ceza turu uygulanır.

Toplu Çıkış (Mass Start):
Tüm sporcular parkura aynı anda başlar ve bitiş çizgisine ilk ulaşan yarışmayı birinci olarak tamamlar. Erkeklerde 15 km, kadınlarda 12,5 km olan parkurda takip yarışında olduğu gibi 2 yerde 2 ayakta, toplamda 4 atış evresi vardır. Her bir kaçırılan atış için 150 metre ceza turu uygulanır.

Takım-Bayrak Yarışı (Relay):
Bayrak takımları 4 sporcudan oluşur. Parkur erkeklerde 7,5 kadınlarda 6 km’ dir. Biri yerde, biri ayakta olmak üzere iki tur atış yapılır. 5 hedefli atış turu için 8 mermi bulunur. 8 atışta da başarı sağlanamaması durumunda kaçırılan her bir hedef için 150 metrelik ceza turu uygulanır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ