Giresun yöresine özgü bir tür beyaz peynir. ..

Tecen,
Tecen Peyniri,
Peynirin yapımında inek sütü kullanılır. Sütü sağdıktan sonra pisliklerinden arındırmak için süzülür. Sitil sıcaklığını kaybetmeden çiğ olarak içerisine ticari peynir mayasından konur. Yoğurt kıvamına gelinceye kadar yaklaşık 1,5-2 saat bekletiriz. 

Yoğurt kıvamına gelen peyniri, temiz bir bezden süzeriz. Tekrar bir bez torbanın içine koyarız. Peynir suyunun tamamen ayrışması için üzerine bir ağırlık koyarız. Suyu geçmiş peyniri, torbadan çıkararak dikdörtgen şeklinde keserek, daha önceden kaynatılıp soğutulmuş tuzlu suya bırakırız. Tüketilinceye kadar tuzlu suda kalır.

Giresun yöresine özgü peynirler;
Keş, Çökelek; Ayranın kestirilmesiyle yapılan kurutulmuş kalıp çökelek türü. Çorba ve yemeklerde kullanılır. Giresun'un Yağlıdere ve çevresinde çeşitli şekillerde kurutulmuş, kurutlara verilen addır.

Pesküteni; Üretilen torba yoğurdu süzülür. Daha sonra bu süzülmüş torba yoğurdu tuzlanarak tüketilir. Kurutun tazesidir.

İmansız Peynir; Yağsız inek sütünden yapılan beyaz peynirdir. Tuzlanmaz. 

Torba peyniri (Tirebolu); Yağlı ve yağsız inek sütünden yapılır. Eritilince dil peyniri gibi uzar.


Yağlıdere küflü (yeşil küflü) tulum peyniri; Yağlı koyun sütünden yapılan peynir, gerçek deri tuluma basılır. Soğuk hava depolarında olgunlaştırılır. Daha sonra sıcak bir yere alınan tulumların ağızları açılarak peynir küflendirilir. 

Acı Peynir; Taze koyun peynirinden yapılan peynir, plastik çuvallarda süzdürülür. Serin bir yerde bekletilirken acılaşan peynir bir kaç gün sonra ufalanarak bidonlara basılır.

Küp peyniri; Giresun’un Şebinkarahisar yöresine özgü olup doğal yollardan yapılan ve küplere konularak toprak altında saklanır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ