Ermeni flütü ...

Duduk,
Düdük,
Dudka(Slav dillerinde),

Ermenice: դուդուկ,
Doudouk,
Armenian flute,
Ermeni flütü.
Kayısı sopası,
Duduk, - Ermenice olarak bilinir.

Duduk kelimesi ıslık anlamına gelen Türkçe düdük kelimesinden türetilmiştir. Usta yazar Media Akademi Koordinatörü Okan Yüksel'in dediği gibi, belki aşağıdaki müziği (sesi açıp, dinleyin) çok kez duyduk ama pek azımız bunun duduk (kayısı sopası) ile çalındığını biliyoruz. Tıpkı Anadolu gibi, ilk bakışta gösterişsiz ama derinlerinde eşsiz güzellikler barındırıyor. Sadece görmek için göz, duymak için kulak gerek.

Relaxing Armenian music with duduk

Kullanan Müzisyenler;
Djivan Gasparyan, Yeghish Manukyan, Gevorg Dabaghyan, Vache Hovsepyan, Levon Minassian, Levon Madoyan, Mkrtich Malhasyan. 

Duduk müzik, özellikle Rusya Evi ve Gladyatör gibi bir filmlerde kullanılmıştır.

Kayısı ağacından yapılmış eski bir çift kamış olan nefesli çalgıdır. Duduk silindirik delikli ve çift kamalı bir araçtır. Duduk gövdesi genellikle kayısı ağacından plup 10 deliğe sahiptir. Üst tarafta 8 delik vardır. Alt tarafta 2 delik vardır. Sol başparmak için bir tane, diğer delik ise aynıdır. Ancak, bu delik, özellikle düşük bir not için enstrüman müzisyeninin vücudunu getirerek kapatılabilir.

Kayısıdan üretilen duduklar  çok yumuşak ve düşük bir sese sahiptir. Bu sese geleneksel obua, böyle bir düşük ses  aralığına sahip değildir. Obua veya shawm gibi diğer çift kamış enstrümanlarının aksine, duduk büyüklüğüyle orantılı çok büyük bir kamışa sahiptir. Duduk'te Ghamish denilen çift kamış vardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ