Tarikata giren dervişlerin doldurdukları kırkı günlük çile ...

Erbain,
Tarikata giren dervişlerin doldurdukları kırkı günlük çile.
Farsça Kırk anlamına gelen Cihl kelimesinden gelir. Tarikatlarda, dervişlerin nefislerine hakimiyetlerini sağlamak için geçirilmesi zorunlu olan dönemdir. Dervişler belli bir süre çilehanelerde disiplinli bir hayata girerler. Bu süre genellikle kırk gündür. Dervişler, çile sırasında gıdayı en aza indirirler, uyumazlar ve hiç konuşmazlar. Bu bir anlamda ibadet sayılır. Nefsin eğitilmesi ibadetidir. Derviş bu dönemde dua eder, ibadet yapar, günlerini zikir ve tefekkürle geçirir. Çile, sıkı bir perhiz, sıkı bir nefs sınavıdır. Herkes başaramaz. Çok kere çilenin süresini şeyh efendi tesbit eder. Müridin durumuna göre süreyi uzatır veya kısaltır. 

Mevleviye tarikatında çile daha uzun sürer. Bu süre binbir gündür. Ancak bu süre kırk günlük çilede olduğu gibi tenha veya karanlık bir yerde yalnızlık içinde geçmez.

Çile çıkarmak için özel olarak inşa edilen yerlerin tarikattaki isimleri Çilehane veya Halvethane’dir. Çileye soyunan dervişe çilenişin, çilesini tamamlayana çilekeş, çilesini yarım bırakana da çileşiken denir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ