Eritre’nin başkenti …















Asmara,
Asmera,
Eritre’nin başkenti.
Asmara, 2011 yılı sayımına göre 400.000 nüfuslu bir kent olup,  St. Joseph Katedrali gibi İtalyan sömürge binaları ve art deco yapılarıyla bilinir.

Eritre'nin diğer önemli şehirleri;
Keren, 
Akordat,  Assab,
Mitsiva, Nakta


Eritre Cumhuriyeti;
Kızıldeniz kıyısında bir kuzeydoğu Afrika ülkesidir. Etiyopya, Sudan ve Cibuti ile sınırları paylaşıyor. Massawa'daki İtalyan, Mısır ve Türk mimarisi, liman kentinin renkli tarihini yansıtır. Burada dikkate değer binalar arasında St. Mariam Katedrali ve İmparatorluk Sarayı bulunmaktadır.
Devlet Başkanı, (2018) Isaias Afwerki' dir .  
Eritre'nin 1993 yılında bağımsızlığından beri sahip olduğu ilk Cumhurbaşkanıdır. Eritre Halkının Kurtuluş Cephesi'ni Mayıs 1991 yılında zafere götürdü ve böylece 30 yıllık Eritre Bağımsızlık Savaşı'nı sona erdirdi. Ülke nüfusu, 5.415 milyon ve yüzölçümü 117.400 km2  dir. Ülke nüfusunun ortama yaşam ömrü 47 yıldır. 
Ülkede konuşulan diller: Tigrigna, Arapça ve İngilizce'dir.

Eritre 1555-  1889 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğunun hakimiyetinde kalmış, 1889 yılında İtalyanların eline geçmiştir. Roma döneminde Kızıldeniz' e verilen Mare Erythracum  isminden esinlenerek Eritre adını verdiler. 

İngiltere, Süveyş kanalını açmak için Fransızların desteği ile 1941 senesinde Eritre topraklarını ele geçirdi. İkinci Dünya Savaşından 1952 yılına kadar İngiltere hakimiyeti altında kalan Eritre aynı yıl özerk bir bölge olarak Etiyopya'nın oluşturduğu federasyona katıldı. Eritre 1960 yılında Etiyopya'nın eyaleti haline getirildi. Bunun üzerine, Eritre Kurtuluş Cephesi adlı gerilla teşkilatı kuruldu ve Etiyopya'dan ayrılarak bağımsız bir devlet kurmak gayesiyle gerilla savaşlarını başlattılar. 1993 yılının Nisan ayında yapılan halk oylaması sonucunda Eritre bağımsızlığını kazandı ve Eritre Halk Kurtuluş Cephesi lideri İsayas Afewerki başkanlığında geçici hükümet kuruldu.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ