Ermeni asıllı Türk foto muhabiri ...

Ara Güler,
Aram Güleryan,
Mıgırdiç Ara Derderyan.
D. 16 Ağustos 1928, Beyoğlu, İstanbul.
Ö. 17 Ekim 2018 (90 yaşında), Şişli, İstanbul.
Ermeni asıllı Türk foto muhabiri.
Türkiye Ermenisi gazeteci, foto muhabiri ve yazardır. 1928 senesinde İstanbul Beyoğlu'da dünyaya geldi. Duayen foto muhabiri Ara Güler 90 yaşında, İstanbul'da Florance Nightingale Hastanesinde hayata gözlerini yumdu.

Lise öğrenimi sırasında sinemaya ilgi duyan Güler, film stüdyolarında sektörün her dalında çalıştı. Yönetmen ya da oyun yazarı olmak isteyen Güler bir yandan da Muhsin Ertuğrul'un tiyatro kurslarına devam etti. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne kaydolan Ara Güler üniversite ile eş zamanlı olarak 1950 yılında 
Yeni İstanbul gazetesinde gazetecilik mesleğine adım attı.
1954-1962 yılları arasında Hayat Dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 6-7 Eylül Olayları olarak bilinen, 1955 yılında İstanbul'da azınlıklara karşı saldırıları ve olayların ardından ortaya çıkan tahribatı belgeledi.

Bu yıllarda gazeteci olmaya karar veren Güler, 1958 yılında Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto muhabirliğini yaptı. 
1961 yılında İngiltere'de yayımlanan Photography Annual antolojisi tarafından dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak gösterildi. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği’ne kabul edildi.

Fotoğrafları Amerika'dan Japonya'ya, Paris’ten Kanada'ya bir çok sergi, fuar, dergi ve antolojide yer aldı. Bertrand Russell, Winston Churchill, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlü ile röportaj yaptı, fotoğraflarını çekti.

Ara Güler, savaş foto muhabirliği de yaptı. 4 savaşı deklanşörüyle aktardı. Güler'in çektiği birçok fotoğraf dünya çapında çeşitli dergi ve gazetelerde yer aldı. Bir savaş fotoğrafı da dünyaca ünlü Times dergisine kapak oldu.

1979 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından foto muhabirliği dalında birincilik ödülüne layık görüldü. 1980 yılında fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılık tarafından kitaplaştırıldı. 1994 yılında, Eski İstanbul Anıları, 1995 yılında Bir Devir Böyle Geçti, Yitirilmiş Renkler ve Yüzlerinde Yeryüzü fotoğraf kitapları yayımlandı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ