Caz tarihinin en önemli en önemli kişiliklerinden biri olan ABD'li piyanist ve besteci ...

Duke Ellington,

Edward Kennedy Ellington,
D. 29 Nisan 1899, Washington, 
D.C. – Ö. 24 Mayıs 1974, New York,
ABD'li piyanist ve besteci.
Caz tarihinin en önemli kişiliklerinden biri olan ABD’li besteci, piyanist ve orkestra şefi.
Duke Ellington, Fletcher Henderson ve Don Redman’ la birlikte swing dönemini hazırlayan büyük orkestra cazının öncülerindendir.

Duke Ellington, Piyano eğitimine yedi yaşında başladı. On yedi yaşında profes­yonel olarak piyano çalmaya başladı. 1923 yılında, kurduğu küçük bir toplulukla New York kentindeki Kentucky adlı kulüpte çalışmaya başladı. Daha sonraki büyük orkestrasının çekirde­ğini oluşturan bu toplulukta o dönemde Bubber Miley, Tricky Sam Nanton, Harry Carney ve Sonny Greer gibi sanatçılar vardı. Ellington’ın 1974 yılına değin yönettiği topluluğu, beste ve orkestrayı yönetti.

Özellikle trompetçi Miley ve tromboncu Nanton’ın kısık sesli, hırıltılı çalış tarzları, bir Ellington özelliği olarak ortaya çıkmıştı. Ellington, ustalıkla kullandığı sözsüz kadın vokalleriyle de mü­ziğine değişik bir renk katıyordu.

Duke Ellington ve orkestrası dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişi önünde çaldı. Duke Ellington, akciğer kanseri olduğunu söylemesinden sonra da çalışmayı sürdürdü. Son konserlerinden birini Londra’da Westminster Abbey’de verdi ve dini müzik icra etti.

Eski Amerika başkanı Richard Nixon, Duke Ellington’a Amerika’nın en yüksek sivil ödülünü, özgürlük madalyasını verdi.

Duke Ellington 24 Mayıs 1974 tarihinde öldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ