Akdeniz'de hapishanesiyle ünlü Fransa'ya bağlı küçük bir ada ...

İf,
Le Chateau D’if.
İf Adası Şatosu,
Akdeniz'de bir Hapishane,
Fransa'ya ait bir ada hapishane.
Fransa Marsilya’da bir ada hapishanesi.
İf adası, Alexander Dumas tarafından yazılan Monte Cristo Kontu romanına konu olmuş. 

Adada, 1634 yılından XIX. yüzyıl sonlarına kadar dinsel ve politik suçlular hapsedilmiştir. Hapishanede mahkumların belli bir soyluluk ünvanı veya zenginliği olanlar diğerlerine oranla daha iyi muamele görürdü. 1890 yılında askerden arındırılan ve sivil ziyaretçilere açılan ada, dünyadaki en meşhur hapishanelerden biridir.

Fransa'nın ünlü diğer ada hapishaneleri, Salut ile Venezuella'nın El Dorado adası. 
Saint-Laurent'den 500 km. uzaklıkta yer alan Salut adalarının en büyüğü Royele'dir. Dışarıyla bağlantısı kesilen hücre mahkumlarının konulduğu ada Saint-Joseph, en küçüğü ise Şeytan adını taşıyor. Genelde siyasi mahkumlar gönderildiği Şeytan adası Hapishanesi de Fransaya aittir. El Dorado hapishanesi ise nehrin ortasında bir ada. Ama bu adadaki hapishane nehir içindeki et yiyen balıklar tarafından korunuyor.

Meşhur Ada Hapishaneler;
Nargin: 
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün karşısında, Hazar Denizi'nde bulunan Nargin Adası'nın Ruslar tarafından ağır suçluların konulduğu bir ada hapishanedir.

Asinara: 
İtalya'nın tarih içinde sürgün ve karantina yeri olarak kullanılan bir ada hapishanesir. Asinara'nın Sardunya Adası yakınında, 33 kilometrekare alana sahip bir hapishanedir. Su kaynağı bulunmayan Asinara Adası'nda da birçok esirin bakımsızlıktan ölmüştür.

Malta: 
İngilizlerin I. Dünya savaşı sırasında Malta Adası'nı hapishane olarak kullanılmıştır.

Solevest: Solevest Adaları'nın da 1930'lu yıllarda Ruslar tarafından hapishane olarak kullanılmış.

Sahalin Adası: 
Ruslar Ohotsk Denizi'nde bulunan Sahalin Adası'nı hapishane olarak kullanmışlardır.

Malaya: 
Malaya Çin Hindi yakınlarındadır. İngilizler tarafından hapishane olarak kullanmışlardır.

Elbe adası: 
Fransa imparatoru Napolyon da 1813 Ekiminde müttefik güçler karşısında aldığı Leipzig yenilgisinden sonra, senato tarafından tahtan indirildikten sonra, Toscana açıklarındaki Elbe Adası'na sürüldü. Tirren Denizi'ndeki Elbe Adası'ndan kaçmıştır.

Yassıada: 27 Mayıs 1960 tarihinden sonra, Demokrat Parti ileri gelenleri Yassıada'ya getirilerek burada kurulan mahkemelerde yargılandı. Mahkeme sonunda, dönemin başbakanı Adnan Menderes ile bakanları Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu idam edildiler.

Gulag adaları: Ruslar tarafından kurulan ve Aleksandr Soljenitsin'in tarafından kaleme alınan ‘‘Gulag Takımadaları’’ romanıyla tanınan hapishanedir.

Alcatraz: ABD'nin California eyaletinde San Francisco Körfezi'nde kayalık bir ada hapishanesidir. Bir çok filme konu olan Alcatraz, 1868 yılında askeri cezaevi olarak kullanılmaya başlandı. 1934 yılından 1963 yılına kadar hapishane olarak kullanıldı. Bu hapishane de Alcatraz'da 54 yıl hapis kalan ve kendini kuş yetiştiriciliğine veren Robert Stroud'un hayatını konu alan Alcatraz Kuşçusu filmi, gişe rekorları kırdı.

Türkiyeden bir ada,
İmralı Adası,
İmralı'nın tarihteki en eski adı Aigaion olup yüzölçümü 10 kilometrekaredir. 
Osmanlı denizcisi olarak tarihe geçen Emir Ali Bey tarafından fethedilmiş ve Cezire-i Emir Ali adı verildi.

İmralı adası, 1933 yılında adadaki bir harabe kiliseden hapishaneye çevrilmiş ve 11 Ağustos 1935 tarihinden beri kullanılmış. Adada İstanbul ve Bursa'dan nakledilen cinayet suçluları kalmış. 


Eski başbakanlardan Adnan Menderes, bakanlardan Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan' da adada kalmışlar. Yılmaz Güney, Ressam İbrahim Balaban ve Rum Ressam Angulos Stafonodis, Türkiye'nin ilk banka soyguncusu Necdet Elmas'da İmralı hapishanesinde kalmıştır. Halen hapishane olarak kullanılmakta olup adada Apdullah Öcalan yatmaktadır. Bugüne kadar 24-71 yaşları arasında 247 hükümlü hapis yatmış, son olarak Avrasya feribotunu kaçıran Çeçen mahkumların firarıyla da ünlenmiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ