Rufailik tarikatının kollarından biri. ..

Sadiye,
Sadiyye,
İsaviye,
İsaviyye,
Rufailikten türeyen bir islam tarikatı.
Rufailik tarikatının kollarından biri.
Rufaiyye ya da Rifaiyye ( رفاعية ‎),
Kurucusu Ahmet Rıfaiye nispet edilen tarikat Tarikatın kurucusu Ahmet Rıfai, Irak'ta Basra ile Vasıt arasında yer alan Bataih bölgesinde doğmuş olduğundan Bataihi denir. 

Ahmed Rıfai, Şafii olup, bu topluluğa Rıfailer denir. Aynı zamanda onlara Ahmediler ve Bataihiler de denilmektedir.

Seyyid Ahmet Rufai, Muhammed'in elini öpünce, müridleri de bu nimetten istifade etmek istemişler, ancak bu durum gerçekleşmeyince üzülmüşler ve ellerine geçirdikleri tahta parçası, bıçak ve demirle vücutlarına vurmaya başlamışlar. Bir kısmı da ateşle vücudunu dağlamaya çalışmış. Şeyh çadıra girince bu durumu görmüş ve hayret etmiş. Bunun üzerine şöyle dua etmiş. Ya Rab, tarikatıma girenlere, bu sırrı bahşeyle! Bu durum tarikat mensublarında baki kalmıştır. Bu olaya Bürhan denilir. 


Tarikat,
(İng. Order, tariqa, dervish order, tariqat ).
Tarikatlar, 
Tavarık.
Arapça Tarik, yol demektir. Tarikat da yol demektir. Allah' a giden yoldur. Aynı dinin içinde birtakım yorum ve uygulama farklılıklarına dayanan, bazı ilkelerde birbirinden ayrılan Tanrı' ya ulaşma ve onu tanıma yollarından her birine tarikat denir. 

Tarikat bir din içinde tasavvufa, gizemciliğe dayanan, inançta ve kimi ilkelerde birbirinden ayrılan, Tanrıya ulaşma, yollarından herbiridir. Tasavvufa dayalı ve kimisi eski dinlerin kalıntılarını yaşatan, kimisi de şeriatın pek sert ve bencil yargılarını yumuşatmak gerekçesiyle oluşan türlü İslam öğretilerine verilen addır. Tarikatlarda istekli olanlara mürid deniliyor. Mürid isteyen demek, istekli demektir. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ