Teksir makinası ...

Mimeograph,
Mimeograf,
Mimeo,
Mimeograph machine, 
Mimeograf makinesi,
Genellikle mimeo olarak kısaltılarak kullanılır.
Teksir makinası,
Duplicator, 
Manifolder, 
Arapça, teksir, تكثیر
Alm. Vervielfältigung,
Fr. Multiplication; reproduction; polycopie,
İng. Multiplication reproduction. 

Yazıları çoğaltmak için kullanılan makine. 

Düşük maliyetli bir kopyalama makinesidir.
Makinenin markası olan isim ile Roneograph, Roneo makinesi olarak da bilinir. Bir belgeyi çoğaltma işlemine teksir denir. Teksir arapça bir kelime olup çoğaltma manasındadır. Teksirat kelimesinden türemiş ve teksir, çoğaltmak, artırmak, çoğaltılmak anlamındadır.  1876 yılında Thomas Edison teksir makinesinin patentini aldı. Teksir, okullarda, işletmelerde ve diğer alanlarda çok yaygın olarak kullanılan bir çoğaltma usulüdür. Başlıca ispirtolu, mumlu kağıtlı ve ofset olmak üzere üç çeşit teksir makinası vardır. 

İspirtolu teksir makineleri: 

En çok kullanılan ve en eski teksir makinası. Çoğaltılacak esas nüsha, altına alkol emici bir karbon kopya kağıdı konulur. Kağıda daktilo ya da elle yazılır,  çizilir. Bu şekilde kağıdın arkasına kopye kağıdı yardımıyla negatif kopya çıkarılır. Bu kopya kağıdı teksir makinasının tamburuna takılır. Tambur döndürülerek baskı yapılır. Nemlendirilen negatif kopya kağıdı, teksir kağıdı üzerine bastırılır. Tanburun her dönüşünde teksir kağıdı üzerine pozitif bir iz bırakılarak orijinal metin basılır. İspirtolu teksir makinaları ile dakikada 100 sayfa basılabilir.

Mumlu kağıtlı teksir makinaları: 

Bu tip teksir makinalarında mürekkep geçiren kağıt yerine mürekkep geçirmeyen parafin gibi bir dolgu maddesi  emdirilmiş özel kağıtlar kullanılır. Mumlu kağıt denilir. Bu kağıt üzerine basılacak metin elle ya da şeridi çıkarılmış bir daktilo makinesiyle yazılır. Teksir makinasının mürekkep veren tanburuna bu mumlu kağıt tespit edilir. Tanbur döndükçe altındaki teksir kağıtları üzerine baskı yapılır. Mumlu kağıdın deliklerinden geçen mürekkep ile orjinal metin teksir kağıtlarına basılır. Mumlu kağıt tekrar kullanılmak üzere saklanır.

Ofset teksir makineleri: 

Baskı makineleri sınıfına girerler. Baskı işlemi baskı levhaları, kağıt, ince alüminyum ya da çinkodur. Basılacak metin levhalara geçirilir. Baskı levhaları ofset makinasının merdanesi üzerine yerleştirilir. Bir silindirle baskı levhası, yağlı mürekkep ile ıslatılır. Islak levhadaki metin başka silindir düzeneği ile baskı levhaları vasıtasıyla silindire bastırılan kağıt üzerine pozitif bir görüntü basılır. Ofset baskı yapılır. 

Bu metodlardan sonra en çok kullanılan fotokopi makineleri olmuştur.  Diğer bir çoğaltma yöntemi; 
Özgün çizim, harita, plan gibi şeylerin fotoğraf tekniğiyle çoğaltılmasıdır.

OZALİT


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ