Soul müziğinin babası olarak tanınan efsanevi ABD'li şarkıcı ...

James Brown,
(1933 - 2006)
Soul müziğinin babası, olarak tanınan efsanevi şarkıcı James Brown zatürre teşhisiyle kaldırıldığı hastanede 25 Aralık 2006 günü yaşamını yitirdi.
"I Got You (I Feel Good)", "Living America" gibi parçalarıyla dünya çapında tanınan ünlü şarkıcı, Atlanta’daki Emory Crawford Long Hastanesi’de  hayata veda etti. 73 yaşında olan Brown'un öldüğü sırada yanında eski dostu Charles Bobbit varmış.

Ailenin tek çocuğu olan James Brown, 1933 yılında Güney Caroline'da Barnwell kentinde dünyaya geldi. Dört yaşında annesiyle babasının ayrılması üzerine teyzesinin yanında yetişti. ABD'de son 50 yılda müziğe damgasını vuran Elvis Presley ve Bob Dylan gibi sanatçılar arasında yer alıyordu.

Mick Jagger ve Michael Jackson gibi şarkıcılara esin kaynağı oldu. David Bowie'nin "Fame"i, Prince'in "Kiss"i ve George Clinton'ın "Atomic Dog"u açıkça, "Out of Sight", "Sex Machine", "I Got You (I Feel Good)" ve "Say It Out Loud - I'm Black and I'm Proud" gibi hitlere imza atan James Brown'un ritimleriyle ünlendi. 

1965 yılında "Papa's Got a Brand New Bag" ile en iyi R&B şarkısı, 1987 yılında "Living In America" R&B dalında en iyi şarkıcı, 1992 yılında ömür boyu başarı dalında Grammy kazanan James Brown, 1950'leri sallayan ilk hit şarkısı "Please, Please, Please" ile çıkış yaptı.

Alkol ve uyuşturucu kullandığı, üçüncü eşi Adrienne'ye vurduğu suçlaması yaşamındaki lekeler olarak görüldü. XX. yüzyılın en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen James Brown 2005 Temmuz ayında Türkiye'de de konser verdi. Hayatı boyunca müzik listelerine giren 119 şarkı ve 50'den fazla albümü vardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ