Rusya'da 1773-1775 yılları arasındaki büyük bir Kazak ve köylü ayaklanmasının önderi olan Kazak isyancı ...

Pugaçov,
Yemelyan-Emelyan
Yemelyan Pugaçov,
Ivanovich Pugachev 
(1742 - 1775).
Pugaçov Ayaklanması, 
Yemelyan Ivanovich Pugachev,
Rusça: Емельян Иванович Пугачёв
Don Kazakı, 
Kazak beyi.
Kazak isyancı.

Rusya'da 1773-1775 yılları arasındaki büyük bir Kazak ve köylü ayaklanmasının önderi olan Kazak isyancı. Pugaçov, Rusya tarihindeki en korkunç isyancılardan biri olarak anılır. Kazaklar içinse büyük bir halk kahramanıdır. 1762 yılında Rusya tahtında olan Çar III. Petro, 186 gün sürecek olan hükümdarlığı sırasında yaptığı reformlarla soyluları ve toprak sahiplerini karşısına almıştı. 

Çar III. Petro, kendisini boşayacağından korkan karısı II. Katerina tarafından tahttan indirildi. Çar Petro, Katerina’nın yandaşları tarafından 17 Temmuz 1762 tarihinde Petersburg’ta öldürüldü. Çar III. Petro'nun şaibeli bu ölümü üzerine Kazak beylerinden Pugaçov kendisinin çar olduğunu, iddia ederek çevresine topladığı güçlerle bir isyan başlattı.
Rus ordusunun Osmanlılarla savaşıyor olması isyancıların işini kolaylaştırdı. Kazaklardan büyük destek alan Pugaçov, Rus birliklerini yenerek Kazan'ı ele geçirdi. Moskova ve St. Petersburg'u bile tehdit altındaydı. Rusya ile 1774 yılında yapılan savaşta yenilen Pugaçev, Ossa kentine çekildi. Kazaklar, Ruslarla barış yapmanın tek yolunun Pugaçev’i teslim etmek olduğunu anlamışlar ve  L. Tvorogov,  F. Çumakov, İ. Fegulyev gibi Kazak komutanlar Çar’la anlaşarak yüklü bir para karşılığında 15 Eylül 1774 yılında Pugaçev’i İyatski’ye götürüp Rus ordusuna teslim ettiler. 

4 Kasım 1774 tarihinde Moskova’ya getirilen Pugaçov günlerce süren sorgulamadan sonra 21 Ocak 1775 yılında Moskova’nın Bolotnoy Meydanında ikiyüz sadık silah arkadaşıyla birlikte asıldı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ