Muska, değerli taş, hayvan tırnağı gibi şeylere eski Türklerde verilen ad ...

Moncuk,
Boncuk.
Muska, değerli taş, hayvan tırnağı gibi şeylere eski Türklerde verilen ad.
Atların boynuna takılan muska, değerli taş, hayvan tırnağı gibi şeylere eski Türklerde verilen ad.
Atın boynuna takılan değerli taş, arslan tırnağı, muska gibi şeyler.

Amulet inancı eski neolitik çağa kadar uzanır. Babil, Mısır, Sümer, Akatlar kısacası tüm Anadolu ve yakın bölge uygarlıklarında görülmektedir. Sümerlerin amulet olarak kullandıkları şekil ve figürler eski Mısır ile benzerlik gösterir. 

Eski dönemlerde Babil’de amulete karşı muskalar kullanılmıştır. Eski Mısır’da Osiris, Horus veya Udjad gözü adı verilen muskalar, koruyucu olarak kullanılmış. Ayrıca Firavun döneminde de antik Mısır’da kral mezarlarında ve antik gemilerde koruyucu ve savunma amacıyla sıklıkla kullanılmış. Benzer şekilde Yunanlıların Matisma, Arapların Elayn dedikleri göze gelme, kem gözdür.

Eski Mısırlar, Fenikeliler, Yunanlılar, Romalılar tarafından el şeklinde muskalar kullanılmış. Muskalar, boncuklar, moncuklar, Yunan, Roma, Yahudi, Budist, Hindu, İslam inançları içinde her zaman yer almıştır. Anadolu’da üzerlik tohumu, çörek otu, soğan, sarımsak veya  gök yüzünün mavi renginin göz ve nazardan koruduğuna inanılır. Üzerinde göz şekli ve göze benzer resimler bulunan nazar boncuğu, çocukların omzuna, yastığına, kundağına takılır. İsteğe bağlı olarak da büyükler boyunlarına, bileklerine, kıyafetlerine, arabalarına takarlar. 

Göze gözle, karşı koymak fikriyle renk ve şekil olarak göze benzeyen her obje tek başına ya da bazı ilave objelerle tarihin derinliklerinden bu yana nazarın kötü etkilerine karşı savunma aracı olarak amuleti kullanmıştır.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ