Fovist ve dışa vurumcu ögelerin egemen olduğu yapıtlarıyla tanınmış ressamımız ...

Fikret Mualla,
Fikret Mualla Saygı,
D. 1903 Kadıköy, İstanbul. 
Ö. 20 Temmuz 1967, Reillanne, Fransa.
Fovist ve dışa vurumcu ögelerin egemen olduğu yapıtlarıyla tanınmış ressamımız. Çalışmalarını, kahveler, sirkler ve sokaklar gibi Paris yaşamının ayrıntıları oluşturmuştur. Gerçekleri büyük bir içtenlikle renge ve biçime aktarmış. Eserlerinde, yaşadığı bohem çevrenin insanını konu etmiştir. 

Fikret Mualla, 
1903 yılında İstanbul Kadıköy'de doğdu. Saint Joseph Fransız Okulunda ve Galatasaray Lisesinde okudu. 12 yaşında sağ ayağından sakat kaldı. Annesi genç yaşta öldü. Babası Mühendislik eğitimi için İsviçre, Zürih' e gönderdi. Sonradan Almanya'nın Berlin kentine yerleşti. Fikret Mualla hayatının yirmi altı yılını Fransa'da yaşadı. Başarılı resimlemeler, moda çizimleri ve gravürler yaptı, desenleri dönemin önemli Alman dergilerinde yayınlandı.  
1928 yılında alkol nedeniyle bir süre hastanede tedavi gördü. 1936 yılında yeniden hastaneye yatırıldı ve bir yıl boyunca yeniden hastanede kaldı.

Ressam Hale Asaf'a karşılıksız olarak aşık olan Mualla, tedavisi için iki ay hastanede yattı. 1954 yılında, Fikret Mualla ilk sergisini Paris' te açtı. Pablo Picasso da dahil olmak üzere birçok tanınmış sanatçıyla arkadaş oldu. 1939 yılından beri sanatçı olarak Paris' te yaşadı ve çalıştı.

Resimlerinin sürekli müşterisi olan Madame Angles ile tanıştı. Fikret Mualla'yı koruması altına alan Madame Angles, 1962 yılında  felç geçirdiğinde hastaneye kaldırılarak bakım görmesini sağladı. Daha sonra sanatçıyı Nice şehrinde Reillane kasabasındaki evine yerleştirdi ve bütün giderlerini karşıladı. Fikret Mualla ömrünün sonuna dek felçli kaldı. 20 Temmuz 1967 yılında hayatını kaybetti. Ölümünden yedi yıl sonra 1974 yılında Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk 'ün ilgilenmesiyle kemikleri Türkiye'ye getirildi ve Karacaahmet Mezarlığına gömüldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ