1890 yılında ilk kez ABD'nin New York kentinde uygulanan idam sembolü haline gelen araç ...

Elektrikli Sandalye,
Elektrikli Sandalyenin ilk kullanımı New York'taki Auburn hapishanesinde oldu. Vücuda elektrik akımı verilerek öldürme. 
Elektrikli sandalye, mahkumu özel olarak hazırlanmış tahta bir sandalyeye oturtulur. Sonra baş bölgesine elektrotlar bağlanarak elektrik akımı verilir. Genel kanı elektrik akımının sandalyeden geldiğidir. Halbuki sandalye sadece mahkumun oturması içindir.  

New York Eyaletinde suçlular asılarak idam ediliyordu. Bu idamlar sırasında istenmeyen korkunç olaylar meydana geliyordu. Fazla uzun urgan kullanıldığı zaman mahkumun kafası kopuyordu. 1880 yılında Thomas Edison ile George Westinghouse arasındaki doğru akım, alternatif akım tartışması yeni bir idam modeli doğurdu. Yetkililer elektrik akımı ile idam cezasını uygulamanın daha iyi bir idam yöntemi olacağına karar verdiler.

6 Ağustos 1890 yılında, kız arkadaşını öldürmekten yargılanarak idama mahkum edilen William Kemmler ilk defa elektrikli sandalye kullanılarak idam edilmiştir. 1899 yılında, ilk kadın (Martin Place) mahkum New York'taki Sing Sing Hapishanesinde elektrikli sandalye' de idam edilmiştir. Elektrikli sandalyede idam edilen son kişi Lynda Lyon Bloc, 10 Mayıs 2002 tarihinde idam edilmiş. Elektrikli sandalyenin amacı mahkuma aşırı miktarda akım vererek, beyin ve kalbe zarar vermektir. Genellikle kalp durmasından veya beyin ölümü gerçekleşir. Elektrikli sandalye ABD'nin idam sembolü haline gelmiştir. Ancak ABD'de en çok uygulanan idam yöntemi ise zehirli iğne ile idamdır. ABD'de idam mahkumlarına zehirli iğne veya elektrikli sandalye tercihi sunulmaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ