Sepet yapımında kullanılan fındık çubuğu ...

Kondak,
İstemi,
Hayıt,
Sepet yapımında kullanılan fındık çubuğuna kondak denir.
Sepet yapımında kullanılan, kondak adı verilen fındık çubuklarının, kenarlarındaki kabuk kısmı (tomaç) çıkarıldıkdan sonra ortasında kalan yuvarlak bölüme, Trabzon ve Rize yöresinde istemi adı verilir. 

İstemiler ortadan ikiye ayrılarak sepete boyuna yerleştirilir. Etrafına enine doğrultusunda tomaçlar örülerek sepet yapılır.
Temeçi, sepet yapmak amacıyla boyuna yarılan fındık dalı, kondarinin her bir parçasının adıdır. Kondak'tan elle üretilen bu uzun ve yassı şeritlere tomaç, temci, temeçi, temeç denir.
Kestane ya da fındık çubuklarıyla örülen iki kulplu sepete Çitinek denir.
Sepet yapılan düzgün fınfık dalına hayıt denir. Hayıt Akdeniz çevresinde yetişir. Dalları sepet örmekte kullanılır. Hayıt, mavi, beyaz ya da menekşe renginde çiçekler açan bir ağaçcık.

Ayıt, Akdeniz çevresinde yetişen ve dalları sepet örmekte kullanılan bir ağaçcık.

Çiten, dallardan örülmüş büyük sepete verilen isimdir. Fındık çubuğundan seyrek dokuda örülmüş sepetlere denir. Anadoluda saman taşımak için kağnı üzerine konulan büyük sepet için de çeten denir. Çeşitli yörelerde Çeten, Çatan denir. Lazca paska denen bu sepetler Sürmene'de Kofin Çayelin'de Çehter, İkizdere'de küfe ya da çufe denir. Çiten, tezek sepeti, muta ve pençehter da denir. 

Zon: Sepet örmede kullanılan yontulmuş ince fındık dalına Gümüşhane ve Trabzon yöresinde verilen ad. Ermenice con sepet örmek için kullanılan ağaç kabuğu şeritleri anlamındadır.

Muta: Fındık çubuklarından yapılan ve ot taşımakta kullanılan bir sepet türüne Rize ve yöresinde verilen ad.

ÇitinekKestane ya da fındık çubuklarıyla örülen iki kulplu sepet.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ