Ortaçağ'dan kalma yapılarıyla UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan tarihi kalıntılarıyla ünlü İsveç kasabası ...

Visby,
İsveç (Sweden),
İsveç'in Baltık denizindeki Gotland adasında bulunan tek kentidir. Ortaçağ'dan Ringmuren adı verilen tarihi surları ile ünlü kasaba.
Tarihi Ringmuren adı verilen surlar, kenti ve eski kilise kalıntılarını çevrelemektedir. Kasaba İskandinavya'da turistik bir yerdir. 
UNESCO Dünya Mirası listesindedir. 

Visby, eski Nors dilinde kurban yeri anlamına gelen Vis, ve kent anlamındaki by sözcüklerinden türemiştir. Ortaçağ surlarıyla çevrili kasabada, büyük kilise, asırlık St. Meryem Ana Katedrali, St. Mary ortaçağ kalıntıları, Nicolai ve Aziz Karin, Stora Torget meydanı, kafe ve restoranları ile parke taşı kaplı sokakları ile ünlüdür.

Meryem'e adanan Visby Katedrali XII.yüzyılda inşa edildi. Katedral 1225 yılında Linköping piskoposu tarafından hizmete açıldı. Şehri çevreleyen Ringmuren surları 1300 yılında mevcut durumuna getirilmiş. 1361 yılında Danimarka kralı IV. Valdemar tarafından fethedildi. 1391, 1394 ve 1398 yıllarında şehir, korsan kardeşler tarafından ele geçirildi.
1411 yılında Pomeranyalı Erik, Visborg'u tekrar ele geçirdi. 1525 yılında Visby kenti, Alman Lübeck kentinin halkı tarafından yakıldı.

İsveç 300 yıllık bir Danimarka hakimiyetini 1645 yılında sona erdirerek Visby'i Brömsebro Antlaşması ile kalıcı olarak İsveç'e bağladı. 19. yüzyıla kadar kent eski hali ile kaldı. Kent, bu yüzyıldan sonra tekrar ticari olarak önem kazanmaya başladı. 1808 yılında Rusya tarafından fethedilen ada, iki ay sonra tekrar İsveç'e barış yoluyla teslim edildi. Visby güllerin ve yıkıntıların kenti olarak tanımlanır. Ada halkına göre ise kent, kasaba olarak anılır. 

Ağustos ayında, 32. haftaya Ortaçağ Haftası (Medeltidsveckan) olarak kutlanır. 1984 yılından beri bu hafta düzenli olarak kutlanmaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ