Kurtuluş savaşında Büyük Taarruz sırasında Çiğiltepe'yi emredilen süre içinde alamadığı için intihar eden Türk subay ...

Reşad Bey,
Reşat Çiğiltepe,
(1879, İstanbul - 27 Ağustos 1922, Çiğiltepe, Sandıklı),
Türk asker.
Kurtuluş savaşında Büyük Taarruz sırasında Çiğiltepe'yi emredilen süre içinde alamadığı için intihar eden Türk subay.
Büyük Taarruz sırasında Çiğiltepe'yi söz verdiği saatte alamaması üzerine intihar etmiş ünlü komutandır. Vehib Paşa'nın yardımcısı, Reşat Paşa, I. Dünya Savaşı'nda üstün kahramanlıkları ile dikkat çekti. Türk Kurtuluş Savaşı sırasında yarbay rütbesi ile I. ve II. İnönü ve Sakarya muharebelerine katıldı. 

Son olarak 57. Tümen Komutanlığı görevine atandı. Büyük Taarruz'un ikinci gününde Çiğiltepe'yi geri alma emrini Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya söz verdiği sürede gerçekleştiremeyince intihar etti. Ölümünden sonra Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile onurlandırıldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından ailesine "Çiğiltepe" soyadı verildi.

Başkomutan Mustafa Kemal Paşa tarafından, Büyük Taarruz'un ikinci gününde, stratejik engel olan Çiğiltepe'yi düşmandan temizlemesi emredildi. Yunan Başkomutanı General Nikolaos Trikopis bu tepeyi başarılı bir direniş ile savundu. 27 Ağustos 1922 sabahı Mustafa Kemal Paşa'ya telefonda kuşattıkları tepeyi yarım saat sonra alacaklarını bildirmesine rağmen bunu başaramayınca intihar ederek hayatına son verdi. Çiğiltepe, Reşat Bey’in intiharından 45 dakika sonra düşmandan temizlendi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ