İzlanda’nın Muhteşem Kanyonu ...

Fjadrargljufur,
İzlanda’nın bir Kanyonu.
Fjaðrárgljúfur, 
İzlanda'nın güney doğusunda 100 m derinliğe ve yaklaşık 2 km uzunluğa sahip olan ve içinden Fjaðrá nehri akan bir kanyondur. Kanyonu ülkedeki diğer turizm yerlerinden ayıran ve görmeye değer kılan bu özelliğidir.

Kanyonun dik duvarlarının oluşumu iki milyon yıl önce Buz Çağı'nın soğuk dönemlerinde oluşmuş. Kanyon'a  Kirkjubæjarklaustur köyünün Çevre Yolundan ulaşılmaktadır. Başkente yaklaşık 240 km uzaklıkta olan Kirkjubæjarklaustur’a, karayolu üzerinden 3 saatte ulaşılabiliyor. Reykjavik’te kalıp, günübirlik gezilebilir. Kirkjubæjarklaustur’daki pansiyon tipi konaklama yapılabilir. 

Kanyon, buzullardan binlerce yıl boyunca akan suyla erozyon ile oluşmuştur. Kanyonun batı tarafına doğru akan bir şelale, doğu kenarında bir mil uzunluğundaki yürüyüş yolunun sonundaki bir gözlem platformundan rahatlıkla görülebilmektedir. Fjadrargljufur, baştan sona doğa harikası olup İzlanda’nın pek çok yeri gibi büyüleyici ve telaffuzu zor mekanlarından biridir. 

Kanyon’u ülkedeki diğer yerlerden ayıran ve kesinlikle görmeye değer kılan özelliği  yaklaşık 100 metre derinliği ve 2 km uzunluğuyla İzlanda’nın en etkileyici kanyonudur. Özellikle doğa severlere ve alternatif yerleri keşfetmekten hoşlananlara hitap eden kanyon, benzersiz bir tatil deneyimi sunuyor.

Bitki örtüsü ve zemin yapısının düzlüğü nedeniyle fazla engebeli değil. Başkent Reykjavik’ ten araç kiralayarak öncelikle Kirkjubæjarklaustur’a ulaşıp, ardından kanyon gezilebilir.
Reykjavik, Borgarnes, Blönduós, Akureyri, Egilsstaðir, Höfn ve Selfoss bölgeleri de gezi kapsamına alınabilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ