“Şefkat Yuvası” anlamına gelen babası veya annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, yetenekli çocukların eğitimine katkı veren cemiyet ...

Darüşşafaka,
Darüşşafaka Eğitim Kurumları,
Darüşşafaka, Şefkat yuvası, anlamına gelir. İstanbul'da yetim ve öksüzler için kurulmuş olan yatılı lise. 

Halen babası veya annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, çocukların eğitimi için faaliyettedir. İstanbul Maslak’taki Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda, tüm yurttan seçilen 1000 öğrenciye ortaokul 1. sınıftan liseyi bitirinceye kadar sekiz yıl süreyle tam burslu, yatılı, kolej eğitimi veriyor. Cemiyet, üniversiteyi kazanan mezunlarına da burs desteğini sürdürüyor.

1863 yılında kurulan Darüşşafaka Eğitim Kurumları halen aynı amaçla kişi, kurum ve kuruluşlardan elde ettiği bağışlarla hizmet vermektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, kız kardeşi Makbule Atadan ve manevi kızı Nebile İrdelp, Sait Faik Abasıyanık, Türkiye İş Bankası gibi ülkemizin aydınlık yarınlarına sevdalı sayısız kişi ve kurumun desteğiyle eğitimde fırsat eşitliği tanıyor. 

Darüşşafaka Cemiyeti, 30 Mart 1863 yılında padişah fermanıyla Yusuf Ziya Paşa, Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Vidinli Tevfik Paşa, Sakızlı Ahmet Esat Paşa ve Ali Naki Efendi tarafından kurulmuş. Cemiyetin ilk amacı, Kapalıçarşı’daki esnaf gençlerin eğitimine kaynak sağlamak olmuş. Sonra İstanbul Fatih’te kız ve erkek öğrencilerin aynı çatı altında eğitim görmesine uygun okul, 29 Haziran 1873 yılında “Darüşşafakat’ül İslamiye” adıyla eğitime başladı. Parasız, yatılı ve özel okul olarak öğrencilerin eğitimlerine kaynak sağladı ve bu amaçla devam ediyor.
                 
Darülşafaka;
Darüşşafaka Eğitim Kurumları,
Darüşşafaka Rezidansları (Yakacık, Maltepe, Şenesenevler ve Urla), 
Maltepe Özel Bakım Ünitesi, 
Ömran ve Yahya Hamuluoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi,
Darüşşafakalılar Derneği ,
Darüşşafaka Spor Kulübü Derneği. Doğuş grubunun katkı ve sponsorluğunda Darüşşafaka Basketbol takımı (EuroCup şampiyonu Darüşşafaka-2018)

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ