İsrail'de ortaklaşa kullanılan yerleşim bölgesi. ..

Kibbutz,
İbranice topluluk, birlikte anlamındadır.
İsrail'de ortaklaşa kullanılan yerleşim bölgesi.
Topluluk,
Cemaat, Camis,
Cemiyet,
Arapça Topluluk, جماعت,
Communal.
Collective,

Kibbutzim İsrail devletinin kuruluşunda önemli rol oynamıştır. Ortaklaşa toplum hareketlerinden birisidir. İsrail'e özgün bir yapılanmadır. Sosyalizm ve Siyonizmi bir araya getirir. İlk kibbutz 1909 yılında kurulmuştur. İsrail'in nüfusunun %3'ü kibbutz olarak yerleşmiştir. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde bizdeki köy enstitüleri gibi bir uygulamadır. 
Başlangıçta sadece tarım alanında uygulan bu düzen endüstrinin gelişmesine parelel olarak sanayi, tarım ve fabrikaları da kapsamış.

Kibbutz, esasen tüm üyelerin genel olarak birlikte hareket etmesinden meydana gelir. Haftada bir kez toplanır ve kibbutz hayatının esas konularında karar verirler. Sekreteri, diğer resmi görevlileri ve fabrika yöneticilerini seçerler. Her çeşit konuda, ekonomik, mali, kültürel, iskan, sağlık gibi çeşitli komitelerin üyelerinin oylarıyla genel meclis karar verir. 


Kibbutz ilke olarak çocukların yetiştirilmesini ve eğitilmesini ortaklaşa yapar. Çocukların çoğu eğitilmiş bakıcıların nezaretinde çocuk yuvalarında yaşarlar. Yaşı ilerledikçe gelişen gruplar içerisinde büyür ve demokratik ilkelere göre kendilerini teşkilatlandırırlar. İlkokul eğitimi her kibbutzda sağlanır. Orta dereceli okul için ise bir kaç kibbutzun bir araya gelerek oluşturduğu okullarca verilir. 

Çocuklar 18 yaşına kadar 12 yıllık kesintisiz eğitime tabi tutulurlar. Kısacası kibbutz, küçük ayrımlar bir yana, bütün değerlerin toplu mülkiyet altında bulunduğu, çalışmanın toplu olarak örgütlendiği ve çocukların bakımında beraber olmak üzere hayat şartlarının büyük bir bölümünün toplu olarak düzenendiği zirai bir köydür.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ