Altın külçesi ..

Tibr,
İng. bullion
Arapça: tibr. 
Altın parçası.
Altın ve gümüş tozu.
Toz halinde altın, 
Altın tozu. 
Altın külçesi.

Altın ve gümüş tozu. 
Eritilerek kalıba dökülmüş altın, kalıp durumundaki altın. 
Altının dikdörtgen şeklinde dökümü ve sonrasında soğutulmasıyla oluşturulan, özellikle bankalar ve uluslararası altın ticaretinde kullanılan dökümlere külçe altın denir.

Külçe altın, gümüş veya diğer değerli metaller bar veya külçe biçimindedir. Tipik olarak, külçe bir piyasada ticaret için kullanılır. Külçe sözcüğü, kaynama anlamına gelen eski Fransızca, "bullion" kelimesinden gelir ve eritme evinin aktivitesini tanımlamak için kullanılır.  

Külçe altın Türkiye Cumhuriyeti Darphanesi tarafından dökülür. Külçe altın, birkaç gram olarak piyasada rahatça bulunabilir. Külçe altın ülkemizde yatırım amacı olarak kullanılan en yaygın madendir. Külçe altınlar, 1 gramdan başlayıp 10 kg kadar bulunabilir. 24 ayar (kırat) halinde eritilerek kalıplara dökülen bu altın için işçilik aranmaz. Külçe altınların sertifika ile satılmaları zorunludur. Sertifikalarında nerede üretildiği kilosu ve saflık derecesi belirtilmelidir.  Külçe altın ağırlığı ve ağırlığına bağlı olarak fiyatı dolayısıyla herkes tarafından alınabilecek bir maden değildir. 

Külçe altın almak isteyenler dilerse İstanbul Altın Rafinerisinden satın alabilir ve orada muhafaza edebilirler. Günümüzde külçe altın 1 gram, 5 gram, 10 gram, 50 gram ve 100 gram olarak da satılıyor. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ