Sahra altı Afrika ve güney Amerika da görülen, sivri sinekler ile bulaşan mikrobik bir hastalık ...

Sarı Humma,
Yellow Fever,
Amaril,
Karakusmuk,
Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungya, zika humması, mayaro ve sarı humma virüslerini yayar. 

Bu sivrisineğin bacaklarında beyaz lekeler vardır.  Afrika Kökenli, Aedes aegypti sivrisineği  tropik, subtropikal ve ılıman bölgelerde bulunur. Sarı humma sivri sinekler ile bulaşan mikrobik ve viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Sarı humma virüsü (veya Amaril virüsü) Flaviviridae familyasının ve Flavivirus cinsinin bir virüsüdür. Hastalık sahra altı olarak Afrika ve güney Amerika da görülmektedir. Özellikle bu bölgeye seyahat yapacak kişilerin Sarı humma aşısı olmaları aşı pasaportu edinmeleri gereklidir. Aşının, seyahatten en az 10 gün önce yapılmış olması gerekmektedir. Hastalık nadiren bu bölgeler dışında da görülür. Aşı ile korunulabilir. Hastalığın etkili bir tedavisi yoktur.  

Sarı humma, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, titreme, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma, sıklıkla kalp atışında yavaşlama olarak görülür. Hastaların yaklaşık %15'i birkaç gün içinde neticeye giderler. Yani hastaların yarısı ilk belirtilerin başlamasından 10-14 gün sonra ölürler. Ancak sarı humma ağır seyirli ve ölüm oranı yüksek bir hastalık olduğundan sağ salim kurtulursan ömür boyu bağışıklık kazanırsın. Aşı yapılmamış ise sivrisineklerden korunmak gerekir. 
Bu amaçla; 
  • İyi izole edilmiş klimalı yerlerde kalmak, 
  • Uzun kollu ve paçalı giysiler giymek, 
  • Vücuda sivrisinek kovucu sprey sıkmak,
  • Cibinlik kullanmak hastalıktan korunmak amacıyla kullanılabilir.
Sarı humma için özgün bir tedavi yoktur. Hasta için yoğun bakım şartları uygulanarak destek tedavisi yapılır. Sıvı ve gerekirse kan nakli yapılmalıdır. Tansiyon normal sınırlarda tutulmaya çalışılmalıdır. Böbrek fonksiyonlarının devamı için gerekirse diyaliz yapılmalıdır. 

Aedes aegypti, sivrisineğinin yaydığı diğer hastalık virüsleri;
Dang Humması,
Chikunga,
Zika Humması,
Mayaro,
Sarı Humma,

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ