Yağda kavrularak pişirilen bir tür kabak ya da patlıcan yemeği ...

Kalya,

Kalya, Kalye.
Arapça kalya, (كاليا)
Arapça kaliyye,
Yağda kavrularak pişirilen bir tür kabak ya da patlıcan yemeği.
Sadeyağ ile pişirilen bir tür kabak veya patlıcan yemeği. Sade yağ ile pişirilmiş etsiz yahut az etli kabak yemeğidir.

Kabak Kalye Yapılışı;
Malzemeler:
4 adet taze küçük boy kabak.
2 adet domates
1 adet orta boy soğan
150 g orta yağlı köftelik kıyma
1 demet dereotu
4 diş sarımsak
2 adet yeşil tatlı biber
2 çay kaşığı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı acı kırmızı pul biber
½ çay kaşığı kimyon
4 yemek kaşığı sıvı yağ.

Yapılışı:
Kabakların kabuğu soyacak yardımıyla ince ince soyulur, kabak  parmak kalınlığında kesilir. Kabaklar kızgın yağda alt üst yapılarak hafif kızartılır ve mühürlenir. Kızardıktan sonra kabaklar bir tabağa alınır ve tavadaki yağın fazlası da başka bir yere alınır. 

Tavaya kıyma atılıp hafifçe çevrilirken bir yandan da kuru soğan ve biberler ince yemeklik şekilde doğranırlar. Kıymaya doğranan kuru soğan ve yeşil biberler ilave edilirken domatesler de küp küp yemeklik doğranır.

Kıyma karışımına domates ve baharat ilavesi yapılarak 5 dk iyice karıştırılarak pişirilir. En son karışımın üzerine mühürlü kabaklar ilave edilir. Karıştırmadan kısık ateşte 5 dk daha tutulur. Dereotu iyice yıkanıp ayıklandıktan sonra tavanın üstünü kapatacak şekilde yemeğe çiğ olarak serilir. Ilık halde yemek servis edilir.

Bir de Rusça Balık çorbasına kalya denir. Kalya çorbası geleneksel olarak bir Rus yemeğidir. Bu çorba, turşu ile pişirildiği için turşuya benzer. Kalya tavuk ve mantar ile hazırlanır. Ancak yağlı deniz balıklarından pişirirseniz en lezzetli olur. 

Malzemeler:
1, 5 kg balık;
1, 5 litre su;
100 g turşu;
100 g havuç;
3 adet patates;
1 adet soğan;
Bir bardak salatalık turşusu;
Yarım limon;
Maydanoz kökü, lavrushka, tarhun, dereotu, safran.

Yapılışı:
Patatesleri kabaca soyun, küp küp doğrayın. Havuçları soyun, doğrayın. Kaba bir şekilde  rendeleyebilirsiniz de. Bir tavada suyu kaynatın, içine havuç ve patatesleri koyun. Maydanoz kökü ekleyin. 20 dakika pişirin.

Salatalık turşusunu ayrı ayrı kaynatın, çorbaya dökün, aynı yağlı balıkların aynı dilimlerini koyun. Salatalıkları küçük küpler halinde kesin, soğanı da benzer şekilde tavaya koyun. Çorbayı 20 dakika daha pişirin. Safran ve maydanoz birkaç yaprak ile baharatları katın.

Pişirmeden önce, kıyılmış tarhun ve dereotunu ekleyin. Hazırlanan çorbayı çorba kaselerine koyun. Limon suyuyla baharatlayın. Ekşi krema veya mayonezle servis edebilirsiniz.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ