Doğu Karadeniz yöresinde dağ çileğine verilen ad ...

Hamuçara,
(Hamuçera),
Kocayemiş,
Davulca,
Yabani çilek,
Yaban çileği,
Dağ çileği.
Doğu Karadeniz yöresinde dağ çileğine verilen ad. Doğu Karadeniz yöresinde hamuçara denir. Rize yöresinde halk ağzında hamuçera denir.

Dağ çilekleri bildiğimiz normal çileklere göre çok daha küçük, minik, çok daha pütürlü yapıda oluyorlar. Dağ çileği yabanidir. Kendiliğinden yetişen dağ çileği bitkisi dört mevsim yeşil kalır. Dağ çileği hem çalı formunda hem de kısa boylu ağaç formunda gelişebilmektedir. Klasik çilek bitkisinden farklı olarak bitki boyunun 4-6 metreye kadar ulaşabiliyor. Yerde yayılarak normal çilekten daha küçük boyutlarda da olabiliyor. Genellikle sulak alanlarda, dağlarda, fındık bahçelerinde, patikaların kenarlarında ve yaprak altlarında yetişiyor. Türkiye'de özellikle Karadeniz bölgesinde ve çok yağış alan bölgelerde yetişen bir meyvedir. Çok lezzetli bir meyve olan dağ çileği aynı zamanda çok da faydalıdır. Dağ çileğinin damar sertliği ve damar tıkanıklığı gibi hastalıklara karşı mücadele ettiği bilinmektedir.

Dağ çileğinin faydaları; C vitamini açısından zengin olan dağ çileği meyvesi antioksidan etkisi gösterir. Cildi temizler, ağız yaralarını tedavi eder. Virüslere karşı bağışıklık sistemini artıran meyve grip gibi çeşitli hastalıklara karşı direnci artırır. Mide ve sindirim sistemi sorunlarını giderir. İdrar söktürücü özelliğiyle böbrek sağlığını korur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ