Deniz kaplumbağalarının toplu halde yumurtlamak için karaya çıkması ...

Aribada,

Arribada,
Deniz kaplumbağalarının toplu halde yumurtlamak için karaya çıkmasına aribada denir. Dünya denizlerinde yaşayan 7 deniz kaplumbağası türü vardır. Türkiye kıyılarında Yeşil kaplumbağa (Chelonia mydas) ve Sini kaplumbağası (Caretta caretta) vardır. Bu her iki tür de nesli tehlikede olan türlerdendir. 

Bunların dışında daha çok tatlı sularda bulunan Nil kaplumbağası (Trionyx triunguis) Türkiye'nin Akdeniz sahillerinde görülür.

Çiftleşmeden belli bir süre sonra, dişi kaplumbağa, yumurtlamak için doğduğu sahile gelir ve kumsalda gelgit sularının erişemeyeceği bir uzaklıkta uygun bir yuva yeri arar. Bir yumurtlama mevsiminde üç veya dört kere yumurtlayabilir. Suda ne kadar hızlı ve ortama uyumluysa, karada da tam tersine o kadar yavaş, hantal ve savunmasızdır.  Yuvaya yerleşip arka yüzgeçlerini kürek gibi kullanarak şişe şeklinde bir delik kazar. Sonra bu deliğe pingpong topuna benzer, beyaz ve kaplı görünümü veren yaklaşık yüz adet yumurta bırakır. Kaplumbağa, yumurtlaması bittikten sonra yuvayı kumla örtecek ve arkasında traktör izine benzeyen bir (geliş ve dönüş) izi bırakarak denize döner.


Dişi deniz kaplumbağaları, suda çiftleşme ve yumurtalarını karaya bırakma arasında gidip gelir. Çoğu deniz kaplumbağası türü ayrı ayrı yuva yapar. Ancak ridley deniz kaplumbağaları, arribada (varış) olarak bilinen toplu halde karaya çıkarlar. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ