XI. Yüzyılda İngiltere’nin Coventry Şehri’nin lordu Leofrei’nin koyduğu vergileri kaldırtmak için çırılçıplak soyunup bir atın üzerinde bütün şehri dolaşan lady ...

Godiva,
Lady Godiva,
İngiltere'nin Coventry şehrinin güzel leydisi.
Godiva Chocolatier, Seçkin bir çikolata ve çikolata ürünleri üreticisidir. Lady Godiva'nın ismi, 1926 yılında Pierre Draps tarafından Brüksel'de kurulmuş olan bir çikolata markasına verilmiştir. Dünyanın sayılı çikolata markaları arasında bulunan Godiva çikolata, 2007 yılında Ülker grubu tarafından 850 milyon dolara satın alındı.

Esas olan bu ünlü bu çikolata markasına adını veren eşsiz güzel Leydinin hikayesidir. Bu hikayeye konu olan Leydi, Godiva'nın at üzerindeki çıplak resmi çikolatanın amblemi olmuştur. Hikaye şöyledir;

XI. Yüzyılda İngiltere’nin Coventry Şehri’nin lordu, Leofrei halkı ağır vergilere bağlamıştır. Halk, yoksulluk içinde yaşamaktadır. Lord Leofrei’nin eşi, güzelliğiyle ünlü Leydi Godiva, kocasından vergileri kaldırması için yalvarır. Kocası Godiva’nın bu baskılarından bıktığı için kızarak, Godiva’ya, çırılçıplak soyunup bir atın üzerinde bütün şehri dolaşırsa vergileri kaldıracağını söyler. Godiva çırılçıplak soyunarak bir atın sırtında tüm şehri dolaşmaya başlar. Durumdan haberdar olan halk Godiva’ya bakmaz. Halk, evlerine kapanır, dükkanları kapatır. Sokakta kalan hemşehriler Godiva geçerken eğilir. Ancak tek istisna röntgenci Tom (Dikizci Tom) 'dur. Tom bunun cezasını gözlerini kaybederek öder.

Tarih boyunca, Lady Godiva kocasının zorbalığına karşı başkaldırırken özgürlüğün simgesi olur, kocasının sapkın taleplerine boyun eğerken sadık bir kadına dönüşür. Halkın meraklı bakışları önünde görünmez hale gelişiyle tanrısal mucizenin, yürüyüş sonunda halkını ağır vergilerden kurtarmasıyla toplumsal kurtuluşun simgesidir. Uzun saçları ve bembeyaz bacaklarıyla fetişizm nesnesi olur, uzun ve sık saçlarıyla vücudunu örten erdemli bir azize olur. Lady Godiva efsanesini ayakta tutan bu kadar çok imgeyi bir arada tutmasıdır. Ama esasında tüm dikkatlerin halkı inleten ağır vergi yüküne karşı yapılmış cüretkar ve soylu bir direnişten çok, Lady Godiva’nın at üstündeki çıplak vücudunda var olması hepimizin bildiği bir durumdur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ